Melanomen: hoe verkleinen we de kans dat het terugkomt?

Re-excisie (wegenemen van extra gezonde huid)

Het bijkomend wegnemen van een extra marge ogenschijnlijk gezonde huid vermindert de kans op het terugkomen van het letsel jaren later.

Sentinel- of schildwachtklierprocedure

Een melanoom zaait vaak eerst uit naar een nabijgelegen lymfeklier. De loop van lymfebanen ligt vast, net zoals de bloedvaten. We gaan ervan uit dat elk stukje huid bij 1 specifieke klier hoort. Gaat er iets mis ter hoogte van een stukje huid? Dan vertoont de bijhorende lymfeklier mogelijk als eerste een verandering.

Bij de sentinel- of schildwachtklierprocedure worden radioactief gemerkte stoffen ingespoten op de plaats van het melanoom. Zo zien we welke klier bij het stukje aangetaste huid hoort. Deze klier wordt selectief verwijderd en microscopisch onderzocht.

  • Worden er geen bijkomende afwijkende cellen gezien in het re-excisie stuk of de schildwachtklier? Dan is de chirurgische behandeling voorbij.
  • Zijn er uitzaaiingen naar de lymfeklier? Dan onderzoeken we via foto’s en scans of er ook uitzaaiingen voorbij de schildwachtklier zijn.

Klieruitruiming

Hebt u een melanoom met aangetaste schildwachtklier? Dan verkleint het wegnemen van alle lymfeklieren in deze regio de kans dat het letsel later terugkomt.

Nabehandeling met Interferon

In het UZA stellen we patiënten met een aangetaste schildwachtklier deze nabehandeling voor. Interferon is een lichaamseigen stof die het lichaam stimuleert om ziekteprocessen af te weren.

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team huidkanker