Zeldzame craniofaciale anomalieën en NKO-aandoeningen
Op deze pagina vind je een overzicht van de specifieke zeldzame craniofaciale anomalieën en NKO-aandoeningen.
Praktisch
Maak een afspraak
Neus-, keel- en oorziekten
Neus-, keel- en oorziekten | kinderen
Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie
Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie | kinderen
Kinderneurochirurgie
Multidisciplinaire raadplegingen
- Multidisciplinaire Raadpleging Otogenetica: hier kan je in het UZA terecht voor niet-syndromale erfelijke slechthorendheid bij kinderen en soms ook volwassenen
- Craniofaciale raadpleging
Vlaams netwerk voor zeldzame craniofaciale anomalieën en NKO-aandoeningen
Het UZA is aangesloten bij het Vlaams netwerk voor zeldzame craniofaciale anomalieën en NKO-aandoeningen. Dit netwerk bevordert de uitwisseling van kennis tussen zorginstellingen en zorgt ervoor dat patiënten toegang hebben tot de meest recente behandelingsrichtlijnen en innovaties. Door samenwerking en wetenschappelijk onderzoek wordt de zorg voortdurend verbeterd, wat bijdraagt aan een optimale en gepersonaliseerde behandeling voor patiënten met zeldzame craniofaciale anomalieën en NKO-aandoeningen.
Multidisciplinaire zorg op jouw maat
Net omdat zeldzame ziekten zo zeldzaam zijn, is de weg naar de juiste diagnose en zorg er vaak eentje van lange adem. In het UZA doen we er alles aan om hier verandering in te brengen en jou zo snel mogelijk de beste zorg te bieden.
- 1
Aanmelding
Je kan zowel mét als zonder duidelijke diagnose bij onze zorgteams terecht.
Zonder diagnose
Wil je samen met je zorgverlener een nog niet-gediagnosticeerde zeldzame aandoening aanmelden of hierover meer informatie krijgen? Dan kan je terecht bij ons meldpunt voor zeldzame ziekten.
Met diagnose
Kreeg je al de diagnose kreeg van een zeldzame ziekte? Dan kan je rechtstreeks terecht bij het team gespecialiseerd in je aandoening.
Het UZA werkt samen met andere gespecialiseerde ziekenhuizen aan een nieuw zorgpad voor zeldzame ziekten met een meldpunt: daarbij wordt in kaart gebracht welke stappen patiënten tijdens hun zorgproces idealiter doorlopen, van eerste aanmelding tot opvolging.
- 2
Diagnose en behandeling
Zodra een patiënt zich aanmeldt, gaat de zorgcoördinator zeldzame ziekten aan de slag. Hij verzamelt zoveel mogelijk informatie rond de patiënt en zijn of haar ziekte en bespreekt die informatie met een multidisciplinair team. Dat team bekijkt bij welke dienst of multidisciplinaire raadpleging de patiënt het best terecht kan. Voor elke patiënt stellen we onszelf de vraag : hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze patiënt ondanks de ziekte een optimaal parcours aflegt? Dat is bijna altijd maatwerk en het vraagt om goede communicatie tussen alle betrokken zorgverleners, binnen en buiten het ziekenhuis.
De huisarts of verwijzende specialist blijft in elke fase betrokken.
Diagnose
We trekken alle registers open om zo snel mogelijk een diagnose te stellen en de behandeling op te starten. Ook als er geen gevolgen zijn voor de behandeling, is een snelle diagnose onze prioriteit. Zo kunnen we de familie beter informeren en een beter zicht op mogelijke complicaties geven. Een diagnose is ook een belangrijke stap in de verwerking. Het geeft rust en kan een aanzet zijn om contact te zoeken met lotgenoten.
Behandeling
Onze zorgverleners bespreken samen met jou (en je familie) het meest optimale behandeltraject. Ook als er nog geen genezende behandeling is, zetten we een goede ondersteunende behandeling en gecoördineerde zorg op om de levenskwaliteit te verbeteren.
- 3
Psychologische begeleiding & leven met een zeldzame ziekte
Het zorgpad beperkt zich niet tot diagnose en behandeling. De impact van een zeldzame ziekte op iemands leven is groot. Daarom is er ook aandacht voor psychosociale begeleiding door de sociale dienst. Om het leven van de patiënten en hun familie wat eenvoudiger te maken, wordt er ook altijd een centraal aanspreekpunt aangeduid. ‘En ook zorg voor de mantelzorgers hoort erbij: zij nemen immers vaak heel veel op hun schouders
Zorgaanbod
Erfelijke Slechthorendheid (ERN)
Craniosynostosis
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten