Freder1k-studie
De Freder1k-studie is een screeningsonderzoek, opgezet door het GPPAD-onderzoeksnetwerk, om het verhoogde genetische risico op het ontwikkelen van type 1 diabetes bij pasgeborenen tot 6 weken te bepalen. Dit gebeurt door middel van enkele bloeddruppels, die worden afgenomen tijdens een andere routinematige bloedafname bij de pasgeborene.
UZA studie ID
003977Hoofdonderzoeker (PI)
Marieke den BrinkerOnline register
Aandoening(en)
Specialisme
Doelgroep
Achtergrondinformatie
Diabetes type 1 (T1D) is een relatief vaak voorkomende metabole aandoening bij kinderen en adolescenten. Het is het resultaat van een insulinetekort. Insuline is verantwoordelijk voor het vervoeren van suiker van het bloed naar de lichaamscellen. Kinderen met T1D moeten derhalve voor de rest van hun leven worden behandeld met insuline. De kans op het ontstaan is groter als er bepaalde risicogenen aanwezig zijn. Kinderen met deze risicogenen die diabetes ontwikkelen, hebben doorgaans geen familieleden met diabetes. Dit betekent dat de aandoening iedereen kan treffen.
De ziekte wordt vaak pas ontdekt als er al ernstige, levensbedreigende problemen zijn. Als het verhoogde risico op T1D bij kinderen echter vroegtijdig wordt opgespoord, kunnen complicaties en het ontstaan van de ziekte zelf mogelijk voorkomen worden. T1D kent namelijk een langere periode van risicofactoren vooraf, die onder andere genetisch bepaald kunnen zijn. Ongeveer 1% van de (of 10 op de 1000) kinderen heeft/hebben risicogenen voor T1D1. In de Freder1k-studie voor vroege detectie testen we of een pasgeboren tot de leeftijd van 6 weken de risicogenen voor T1D heeft. Het doel is om te achterhalen wie een kans van meer dan 10% heeft om op jonge leeftijd een afweerreactie tegen hun insulineproducerende cellen te ontwikkelen.
Deze studie wordt centraal georganiseerd vanuit het GPPAD onderzoeksnetwerk die studies uitvoeren in België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Zweden in verband met de vroege opsporing van een verhoogd genetisch risico op T1D maar ook de preventie van de ontwikkeling van de ziekte. Aan de Freder1k-studie nemen verschillende centra deel in Belgïe, waaronder het UZA.
Waarom wordt mij gevraagd om deel te nemen?
Alle pasgeborenen tot de leeftijd van 6 weken komen in aanmerking voor deelname aan de Freder1k-screeningstudie, waarmee een verhoogd genetisch risico op het ontwikkelen van T1D kan worden vastgesteld, op voorwaarde dat de ouders toestemming geven.
Wat zal er gebeuren tijdens deze studie?
Met slechts enkele extra druppels bloed, afgenomen tijdens een routinematige bloedafname bij het kind (zoals de hielprik), kan het risico op het ontwikkelen van T1D worden vastgesteld. Als uit de test blijkt dat er sprake is van een verhoogd risico, komt het kind in aanmerking voor deelname aan een preventieonderzoek dat gericht is op het voorkomen van het ontstaan van de ziekte. Zo kan er tijdig worden ingegrepen, nog vóór de eerste symptomen optreden.Deelname aan deze preventieonderzoeken is volledig vrijwillig. Ouders van kinderen met een verhoogd risico worden hierover geïnformeerd door het onderzoeksnetwerk GPPAD.
Disclaimer
Indien je als opdrachtgever (de informatie over) deze studie wenst te verwijderen van de studievinder, kan je steeds contact opnemen met het Clinical Trial Center via ctc@uza.be.
Veelgestelde vragen
Wat is een klinische studie?
Een klinische studie is onderzoek dat bedoeld is om de medische kennis over de behandeling van ziekten of aandoeningen te vergroten. In klinische studies worden vrijwilligers (ook deelnemers genoemd) gerekruteerd zodat onderzoekers een experimenteel geneesmiddel kunnen testen en eventueel kunnen vergelijken met een standaardgeneesmiddel dat al beschikbaar.
Wat is een experimenteel geneesmiddel?
Een experimenteel geneesmiddel (of studiegeneesmiddel) is een geneesmiddel dat in een klinische studie wordt onderzocht. Experimentele geneesmiddelen kunnen al dan niet worden goedgekeurd door de nationale gezondheidsinstantie na onderzoek en op de markt gebracht worden. Elk experimenteel geneesmiddel moet echter worden beoordeeld, goedgekeurd en gecontroleerd door een ethisch comité om te kunnen worden getest op deelnemers aan een klinische studie.
Waarom zouden deelnemers meedoen aan een studie?
Een klinische studie vormt de basis voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. De resultaten van deze studies kunnen een verschil maken in de zorg voor toekomstige patiënten door informatie te verschaffen over de voordelen en risico’s van therapeutische geneesmiddelen. De huidige behandelingen voor ziekten zijn enkel beschikbaar doordat mensen zoals u meedoen aan een onderzoeksstudie.