Uveïtis is een verzamelnaam voor ontstekingen aan de binnenzijde van het oog. Het is een erg diverse groep aandoeningen met verschillende oorzaken en waarbij een multidisciplinaire aanpak vaak belangrijk is.

Wat is het verloop van uveïtis?

Wat is het verloop van uveïtis?

Een uveïtis kan op veel verschillende manieren verlopen. Het kan een éénmalig gebeuren zijn, de ontsteking kan van tijd tot tijd terugkomen (recurrente of recidiverende uveïtis) of juist constant aanwezig zijn (chronische uveïtis). Dit is vaak afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de uveïtis. Met de juiste behandeling is uveïtis in de regel goed te bestrijden, al is hier bij de chronische vormen vaak ook chronische medicatie voor nodig.

 

Locatie van de ontsteking

Locatie van de ontsteking in het oog

Omdat uveïtis zo divers is, bestaan er verschillende indelingen om een goede diagnose en behandeling mogelijk te maken. Zo kunnen we uveïtis indelen naar locatie van de ontsteking in het oog: vooraan in het oog (anterieure uveïtis), in het ‘midden’ van het oog (intermediaire uveïtis) of achteraan in het oog (posterieure uveïtis). Soms komen deze drie vormen tegelijk in een oog voor, dan spreken we van een panuveïtis.

Anterieure uveïtis

  • Locatie: de ontstekingen manifesteren zich enkel vooraan in het oog, in het deel tussen het hoornvlies (cornea) en de lens.
  • Klachten: roodheid, stevige pijn, lichtgevoeligheid en wat waziger beeld.
  • Behandeling: vooral oogdruppels met corticosteroïden. Bij hevige ontsteking ook druppels om de pupil te vergroten (mydriatica).  

Intermediaire uveïtis

  • Locatie: de ontstekingen bevinden zich vooral in het glasvocht of vitreum, de gel die het oog achteraan opvult.
  • Klachten: talrijke zondzwevende vlekjes en puntjes en een waziger zicht. Wanneer de ontsteking minder ernstig is, kan het zijn dat patiënt er geen last van ondervindt en dat ze toevallig wordt opgemerkt bij een routinecontrole.
  • Behandeling: afhankelijk van de ernst van de ontsteking kan een inspuiting of medicatie in pilvorm nodig zijn. Milde vormen kunnen dan weer geen behandeling nodig hebben. 

Posterieure uveïtis

  • Locatie: de ontstekingen tasten vooral het achterste deel van het oog aan: het netvlies (retina), waar de lichtgevoelige cellen zich bevinden, het vaatvlies (choroidea) waar belangrijke bloedvoorziening is, de bloedvaten van het netvlies (vasculitis) en soms het voorste deel van de oogzenuw (papil). Deze kunnen tezamen of apart ontstoken zijn. Een posterieure uveïtis is vaak ernstig, zeker wanneer het centrale deel van het netvlies (macula of gele vlek) mee betrokken is.
  • Klachten: een slechter zicht maar soms ook vlekken, lichtflitsen of andere problemen met het zicht.
  • Behandeling: omdat oogdruppels niet goed doordringen tot deze delen van het oog, bestaat de behandeling hier meestal uit inspuitingen of medicatie in pilvorm.
Oorzaken

Oorzaken

Als we uveïtis indelen naar oorzaak van de ontsteking, kunnen we een onderscheid maken tussen infectieuze en niet-infectieuze uveïtis wanneer de oorzaak gekend is, of idiopathische uveïtis, wat wil zeggen dat we de oorzaak niet kunnen achterhalen.

  • ‎ Soms vinden we ondanks de zoektocht geen micro-organisme dat de uveïtis uitlokt, maar ook geen onderliggende systeemziekte. Dan spreken we van een idiopathische uveïtis, wat wil zeggen dat we de oorzaak niet gevonden hebben.

    De behandeling is dan vaak gelijkaardig aan die van de niet-infectieuze uveïtis. Soms kan het gebeuren dat er later toch aanwijzingen kunnen verschijnen die uiteindelijk toch tot een diagnose leiden.

Betrokken diensten

Maak een afspraak

Oogheelkunde

Niet beschikbaar
Route 122