Na maanden van intensieve voorbereiding was het zover: de lancering van onze nieuwe ziekenhuiswebsite.

Vanuit onderzoek en samenwerking gebouwd
De vernieuwde website is niet zomaar een update, maar het resultaat van grondig onderzoek en co-creatie. We bevroegen patiënten en bezoekers om zo te begrijpen wat zij belangrijk vinden en welke informatie ze nodig hebben.

Daarnaast werkten we nauw samen met onze digitale partner en onze eigen ICT-dienst om een innovatief en duurzaam platform te ontwikkelen. Ook onze decentrale beheerders – collega’s uit de specialismen en ondersteunende diensten – spelen een cruciale rol. Zij zorgen ervoor dat de inhoud accuraat en begrijpelijk wordt opgesteld en blijft evolueren naarmate het ziekenhuis en de zorg veranderen.


Health literacy en toegankelijkheid als prioriteit
Een ziekenhuiswebsite moet naast informatie verschaffen, ook helpen zorgen dat elke patiënt – ongeacht zijn of haar achtergrond of gezondheidsvaardigheden – de informatie vlot kan begrijpen en gebruiken. Daarom zetten we sterk in op health literacy, zodat medische en praktische informatie helder en toegankelijk geformuleerd wordt.

Begin 2025 behaalden we het Anysurferlabel. Onze nieuwe website voldoet aan de WCAG 2.2 AA-norm voor digitale toegankelijkheid. Dit betekent dat ons platform digitale toegankelijkheid maximaal nastreeft, inclusief voor mensen met een visuele, auditieve of cognitieve beperking. 
Ook de meest recente audit van ziekenhuiswebsites door het VIKZ (Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg) bevestigt dat we op koers zitten: UZA eindigde helemaal bovenaan met een score van 95,2 procent. Het gemiddelde van de Vlaamse ziekenhuiswebsites is 73,9 procent.

Het platform wordt blijvend verder onderhouden en verbeterd, samen met en door onze diensten.