Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Low Care Dialyse

Dialysepatiënten die geen acute medische zorg nodig hebben (20% van alle kunstnierpatiënten), kunnen terecht in een low care dialysecentrum. Patiënten die meer zorg en toezicht vragen en waar bij elke sessie een arts aanwezig is, worden behandeld in een high care centrum. Als low care dialysepatiënt wordt u actief betrokken bij de behandeling onder begeleiding van gespecialiseerde verpleegkundigen en een nefroloog (nierspecialist).

Er zijn 2 low care dialysecentra aan het UZA verbonden:

 • 1 centrum in het UZA zelf met 8 dialyseposten
 • 1 centrum in de Sint-Jozefkliniek in Bornem met 11 dialyseposten

Low Care Dialyse UZA 

low care uza low care uza

Low Care Dialyse Bornem

Het recent vernieuwde low care dialysecentrum van de Sint-Jozefkliniek in Bornem werkt nauw samen met de dienst nefrologie-hypertensie van het UZA in Edegem. De behandeling gebeurt in een aangename en familiale sfeer. De afdeling beschikt over de modernste toestellen zodat uw behandeling altijd in optimale omstandigheden verloopt.

low care bornem low care bornem

Tijdstip

Een dialysebehandeling neemt drie keer per week 4 uur in beslag. Het tijdstip is afhankelijk van uw medische toestand, persoonlijke voorkeur en de logistieke mogelijkheden van onze dienst. Het is belangrijk dat u zich zo strikt mogelijk aan uw schema houdt. 

Bezoek

Bezoek is niet toegelaten. Privacy en rust zijn belangrijk. Voor familieleden is een uitzondering mogelijk, maar enkel na overleg met de verantwoordelijke verpleegkundigen en beperkt in tijd. Wij hechten veel belang aan een goed contact met de partner en kinderen. Zij volgen vaak de behandeling mee op en worden graag betrokken. 

Maaltijden

Tijdens de dialyse krijgt elke patiënt een broodmaaltijd met koffie/thee/water. Patiënten met een dialysedieet kunnen een aangepaste diepvriesmaaltijd krijgen. U kan vóór of na uw behandeling in de keuken eten. Zijn er vragen over uw dieet of herhaalde dieetfouten?  Dan nemen we voor u graag contact op met onze diëtisten of zorgen we voor een persoonlijke afspraak.

Vervoer

Er zijn verschillende vervoersmogelijkheden tussen uw woonplaats en het dialysecentrum. Bij problemen met vervoer gaat de sociaal werker op zoek naar een oplossing.

 • Via de vervoersmaatschappij van uw mutualiteit tegen een beperkte persoonlijke bijdrage.
 • Eigen wagen met soms vergoeding van de mutualiteit

Sociaal werker

Met vragen over vervoer, ziekenhuisrekeningen, sociale voorzieningen en dergelijke kan u terecht bij de dienst patiëntenbegeleiding van het UZA. Onze verpleegkundige kan uw probleem doorgeven aan de sociaal werker en maakt, indien gewenst, een afspraak voor u.

Voorschrijven van medicatie

Elke week komt de nefroloog bij u langs op een vaste dag. Dan kan u medische zaken met haar/hem bespreken en regelen. Vraag dan ook uw medicatievoorschriften. Wijzigt uw medicatie, dan krijgt u steeds een nieuwe lijst. Bewaar deze goed en volg altijd de meest recente.

Vakantie

Kan u nog op reis als u driemaal per week naar de dialyse komt? Gelukkig wel! Zowat overal ter wereld zijn er goede dialysecentra waar u tijdens uw vakantie kunt behandeld worden. Als u op vakantie wil gaan, bespreek dit dan minstens drie maand voor vertrek met uw behandelend nefroloog en verpleegkundige. Van zodra uw bestemming gekend is, kunnen de nodige regelingen getroffen worden.

Contact en info

low care bornem
 • Low care dialysecentrum Bornem
  Huis 1872, Kasteelstraat 28
  2880 Bornem
 • Tel: +32 (0) 3 890 17 99
 • E-mail: lowcare [at] sjk [dot] be
 • www.sintjozefbornem.be