Patiëntidentificatie

Patiëntidentificatie

Onze medewerkers moeten op elk moment weten wie je bent om je veilig de juiste zorg te kunnen geven. 

Tijdens je raadpleging 

Onze zorgverleners vragen regelmatig je naam, voornaam en geboortedatum tijdens je raadpleging. 

Als de zorgverleners je identiteitsgegevens niet vragen voor je een behandeling of onderzoek ondergaat, aarzel dan niet om hen hierop te wijzen.

Tijdens je opname

Je krijgt een identificatiebandje bij je opname. Onze zorgverleners controleren regelmatig de gegevens op dit bandje tijdens je verblijf. Voor jouw veiligheid is het van levensbelang dat je op elk moment in het ziekenhuis je identificatiearmbandje draagt, ook tijdens korte (dag)opnames of als je niet onder narcose moet. Ook jonge moeders en kinderen moeten altijd een identificatiearmbandje dragen. Onze zorgverleners moeten immers op elk moment weten wie je bent om je veilig de juiste zorg te kunnen geven.

Controleer of de gegevens op je polsbandje correct zijn. Draag het steeds tijdens je verblijf. Als het bandje loskomt, vuil of beschadigd is, vraag dan een nieuw bandje aan de verpleegkundige. Voor een ingreep, inwendig onderzoek of behandeling checken we nog eens al je gegevens voor elke medische handeling. Zo verzekeren we dat we de juiste ingreep bij de juiste persoon uitvoeren.

patientidentificatie uza


Kwaliteitsmeting

Binnen het Vlaams Indicatorenproject voor Patiënten en Professionals (VIP²) gebeuren in de Vlaamse ziekenhuizen regelmatig controles naar het correct dragen van identificatie-armbandjes. Bekijk de resultaten van het UZA met toelichting op www.zorgkwaliteit.be

Laatst aangepast op 14 juni 2021.

Laatst aangepast: 14 juni 2021
Auteur(s):