Wist je dat?

Wist je dat?

De olifant: symbool van het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum 

De olifant is het ideale symbool van het moederschap. Kinderen vinden olifanten leuk, en het zijn ook echte familiedieren. Wist je dat olifanten de langste draagtijd hebben van alle zoogdieren? Maar liefst 20 maanden! Geen enkel ander zoogdier doet dat na. Olifanten en hun familieleden zorgen ook heel goed voor hun kleintjes. Ze blijven er altijd dicht bij. Ook in het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum staat familiegerichte zorg centraal. In het logo, op de illustraties op de muren van het gebouw en op het dakterras kan je olifanten ontdekken.

    

Olifant als symbool voor moederschap

In het centrum staan verschillende olifantbeelden, afkomstig van Elephant Parade®, een organisatie die de olifanten in Azië een beter leven wil geven. Één van de olifantbeelden werd vormgegeven door studenten beeldende vorming van Sint-Lucas kunstsecundair. De olifant komt ook terug in de muurillustraties van Kaatje Vermeire, en op de kinderwebsite

Het UZA ondersteunt het initatief van Elephant Parade en heeft ervoor gekozen een levensgrote kunstolifant te laten ontwerpen. Het beeld meet 1m50 (H).

Het logo van het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum

In het logo is de ‘M’ van Moeder en Mathilde te zien. Als je goed kijkt, zie je ook een olifant. De accentkleuren van het logo komen terug in het gebouw van het Moeder- en kindcentrum. De aparte stukjes hangen toch aan elkaar. Dat verwijst naar de samenwerking tussen alle zorgverleners en specialisten in het centrum. Het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum werd officieel geopend op 21 mei 2015 door Hare Majesteit Koningin Mathilde. Lees meer over de officiële inhuldiging. 

 

 

Een reis door het centrum aan de hand van de illustraties van Kaatje Vermeire

Illustratrice Kaatje Vermeire maakte prachtige tekeningen die het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum opvrolijken. Ontdek hier de kleurrijke tekeningen van Kaatje. 

   

Brug naar het ziekenhuis

Het nieuwe centrum staat in verbinding met het hoofdgebouw via passerelles, waardoor – indien nodig – een snel transport mogelijk is naar bijvoorbeeld het operatiekwartier.    

   

Milieuvriendelijk gebouw

Het gebouw van het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum is zo energieneutraal mogelijk. Dat werd gerealiseerd dankzij isolatie, bodemenergie, ledverlichting, duurzame materialen ... De vele ramen in het centrum zorgen voor een natuurlijke lichtinval. Zo maken we optimaal gebruik van het daglicht.

Laatst aangepast: 05 juli 2023
Auteur(s):