Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Indicatoren: VIP²

Indicatoren: VIP²

Project

Het Vlaams Indicatorenproject voor Patiënten en Professionals (afgekort als VIP²) is een initiatief om de kwaliteit van zorg in de Vlaamse algemene ziekenhuizen te verbeteren en de transparantie over de kwaliteit van deze zorg te bevorderen. Het project wordt geleid door de Vlaamse Vereniging van Hoofdartsen, de ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro en de Vlaamse overheid. De meting gebeurt aan de hand van kwaliteitsindicatoren. Deze indicatoren laten toe om de kwaliteit van een welbepaald onderdeel van het zorgproces te meten en uit te drukken in een cijfer. Op die manier is ook een vergelijking met de resultaten van andere ziekenhuizen mogelijk.  Het doel van de indicatoren is om de kwaliteit van de ziekenhuizen te meten en te verbeteren.

Het Vlaams Indicatorenproject kadert perfect binnen het kwaliteitsbeleid van het UZA. Het project streeft immers naar een continue verbetering van de zorgkwaliteit in de Vlaamse ziekenhuizen. Alle kwaliteitsindicatoren worden binnen het ziekenhuis met de zorgmedewerkers besproken zodat de kwaliteit steeds kan verbeteren.

Gemeten indicatoren

Domein Indicatoren
Oncologie Rectumkanker
Oncologie Borstkanker
Patiëntervaring Vlaamse Patiëntenpeiling Dagziekenhuis
Patiëntervaring Vlaamse Patiëntenpeiling klassieke opnames
Patiëntervaring Vlaamse Patiëntenpeiling Pediatrie voor Ouders
Website screening Patiëntgerichte ziekenhuiswebsites
Patiëntveiligheid Medicatieveiligheid
Patiëntveiligheid Handhygiëne
Patiëntveiligheid Patiëntenidentificatie
Patiëntveiligheid Checklijst Veilige Heelkunde
Oncologie Longkanker (volgt)

Resultaten

In verschillende Vlaamse ziekenhuizen gebeuren kwaliteitsmetingen. Ook het UZA doet hieraan mee. Je kan de resultaten apart per ziekenhuis bekijken of een vergelijking maken tussen drie ziekenhuizen onderling. Er is ook ruimte voor toelichting door het ziekenhuis bij elk resultaat. 

Laatst aangepast op 14 juni 2021.

Laatst aangepast: 15 oktober 2021
Auteur(s):