Cannabisallergie: studie

Cannabisallergie is een relatief nieuw (ontdekte) allergie. Mensen die in contact komen met cannabis, door zelf cannabis te roken of een joint te roken, maar ook via voedingsmiddelen zoals thee en olie, kunnen allergische klachten krijgen. Er werden reeds gevallen beschreven waarbij ook indirect contact leidde tot allergische klachten.

Momenteel loopt er een doctoraatsstudie onder leiding van de onderzoeksgroep Immunologie en Allergologie aan de Universiteit Antwerpen (UA). Hierbij wordt er onderzoek verricht naar de symptomen die veroorzaakt kunnen worden door een cannabisallergie en er wordt gewerkt aan een test die in de toekomst de diagnose van cannabisallergie en geassocieerde voedingsallergieën op een betrouwbare manier moet kunnen stellen. 

Wie zoeken we?

We zijn op zoek naar mensen die in contact zijn gekomen met cannabis en hierbij klachten hebben ontwikkeld. Deze klachten kunnen uiteen lopen van lokale roodheid, neuscongestie en tranende ogen tot zwelling van de ogen/lippen/handen, hevige hoestbuien en ernstige kortademigheid. Indien u deze symptomen herkent zouden we graag, volledig vrijblijvend, eens een afspraak met u maken. 

Wat houdt deze studie in? 

Indien u klachten hebt en een afspraak bij ons maakt, zullen we u vragen een vragenlijst in te vullen waarin we peilen naar klachten op verschillende soorten fruit en groenten en natuurlijk ook de aard van uw klachten bij cannabiscontact. Verder voeren we een huidtest uit en een bloedtest. Hiervoor volstaat een eenvoudige en beperkte bloedafname, waarna het bloed op anonieme wijze in het eigen laboratorium verwerkt wordt.

Wanneer u een afspraak bij ons maakt, wordt de kost van de consultatie, de bloed- en huidtesten volledig betaald uit studiefondsen. Indien u zich verplaatst met de auto, wordt ook een gratis parkingticket voorzien. Voor deze studie wordt er samengewerkt met de dienst immunologie en allergologie van het Universitair ziekenhuis van Antwerpen (UZA). De resultaten van onze testen worden anoniem verwerkt. Ook de vragenlijst is strikt persoonlijk en wordt uiterst vertrouwelijk behandeld. 

Verder zijn de consultatie en alle studiegerelateerde onderzoeken volledig gratis. Indien u met de auto komt, wordt ook een gratis parking ticket voorzien.

Meer informatie 

Tel.  03/821 35 26 of allergie [at] uantwerpen [dot] be

Laatst aangepast: 19 april 2016
Auteur(s): Team allergologie