Comfort en service

Om uw bezoek aan het UZA comfortabeler te maken, bieden we u tal van extra diensten aan: van wifi tot tolken of winkels.

Blinden en slechtzienden

Begeleiding

Bent u blind of slechtziend? Dan kunt u in het UZA een beroep doen op een vrijwilliger om u te begeleiden. Meld u aan bij het onthaal als u begeleiding wenst.

Assistentiehonden

Omwille van de veiligheid en de hygiëne zijn dieren niet toegelaten in het ziekenhuis. Voor assistentiehonden of blindegeleidehonden geldt een uitzondering in bepaalde gevallen.

Waar wel en waar niet?

Waar zijn assistentiehonden wel toegelaten?

 • de cafetaria en het personeelsrestaurant
 • de winkels in de inkomhal
 • de raadpleging (op de gang en in publieke ruimtes) en spoedgevallen
 • uw eenpersoonskamer

Waar zijn assistentiehonden niet toegelaten?

 • afdelingen voor intensieve zorgverlening: intensieve zorg, medium care en neonatologie
 • isolatiekamers en afdelingen waar patiënten met een verzwakt immuunsysteem verblijven: hematologie, oncologie, transplantaties
 • ruimtes waar ingrijpende onderzoeken en behandelingen plaatsvinden

Regels voor de assistentiehond

Voor een vlot en veilig bezoek aan het ziekenhuis, zijn er enkele richtlijnen voor de assistentiehond:

 • Hij draagt een aangepast en herkenbaar 'jasje'.
 • Hij is altijd aangelijnd en bewaakt. Hij mag niet vrij rondlopen.
 • Toon zijn certificaat als een UZA-medewerker dat vraagt. UZA-medewerkers zijn niet verplicht om in de buurt van de assistentiehond te komen.
 • De begeleider is steeds aansprakelijk voor het gedrag van zijn assistentiehond.

Komt u op bezoek?

Meld u aan bij de onthaalbalie. Als de patiënt op een afdeling voor intensieve zorg verblijft of een verzwakt immuunsysteem heeft, dan mag uw assistentiehond niet mee op de kamer. De hond is dan een risico voor de gezondheid van de patiënt. U kunt uw hond achterlaten in het hondenhok. Op andere afdelingen mag de assistentiehond u wel vergezellen. Als de patiënt in een gemeenschappelijke kamer ligt, dan wordt eerst de toestemming aan de andere patiënten gevraagd. 

Hondenhok voor tijdelijke opvang

Als de assistentiehond niet toegelaten is tijdens het bezoek, dan kan hij tijdelijk terecht in het hondenhok. Haal de hond dezelfde dag weer op.

Hoe breng ik mijn hond naar het hondenhok?

Meld u aan bij de onthaalbalie in de inkomhal. Een medewerker vergezelt u en uw hond naar het hondenhok en helpt om de hond te installeren. Daarna wordt u naar de raadpleging of de hospitalisatieafdeling begeleid. Ook als u zich tijdens uw bezoek moet verplaatsen, zal een medewerker u helpen. Wanneer u het UZA wilt verlaten, begeleidt een medewerker u weer naar het hondenhok.

Verwittig ons

Komt u met een assistentiehond naar het ziekenhuis? Neem dan, indien mogelijk, enkele dagen vooraf contact op met het onthaal of de dienst patiëntenbegeleiding via tel. 03 821 37 00. Zo kunnen we verzekeren dat er een medewerker beschikbaar is om u te begeleiden.

Lees hier nog eens alles na in de folder "Assistentiehonden in het UZA".