Zwanger en op reis
Tegenwoordig is de ‘babymoon’ erg in: nog een laatste keer met z'n tweetjes op reis gaan voor de baby komt. Dat kan uiteraard, maar neem dan wel enkele extra voorzorgen.
Welke voorzorgen neem ik best?
Vermijd tropische, hete bestemmingen
Tropische ziekten
Als zwangere moet u (net zoals een niet zwangere) opletten voor tropische ziekten zoals malaria. Als u niet écht naar gebieden moet reizen waarvoor u malariaproxylaxe moet nemen, raden we aan dit dan ook niet te doen. U kunt wel malariaprofylaxe gebruiken tijdens de zwangerschap, maar enkel omdat het risico op malaria groter is dan de bestaande risico’s van de medicatie.
Malaria tijdens de zwangerschap is gevaarlijk omdat:
- zwangeren extra gevoelig zijn voor zeer ernstige vormen van malaria (door wijzigingen in het immuunsysteem).
- er ook een ernstige aangeboren malaria bij de baby bestaat.
- muggen vlugger aangetrokken worden door zwangere vrouwen omdat ze wat meer kooldioxide uitademen.
Hitte
We raden ook af om naar/in heel erg hete landen te reizen. Als zwangere vrouw bent u gevoeliger aan hitte en zonnelicht, en kunt u dus sneller duizelig worden of zelfs flauwvallen. Zonnebrand en te weinig vocht (dehydratatie) zijn natuurlijk niet echt ideaal voor jezelf of voor je baby. Alleszins raden we aan dat je je als zwangere insmeert met een hoge beschermingsfactor, 30 of meer, wanneer je in de zon loopt. Dat met name om een zwangerschapsmasker te voorkomen. Een zwangerschapsmasker is het voorkomen van gekleurde vlekken op je gelaat en andere plaatsen omdat je als zwangere meer pigment gaat maken. Het is zuiver een ontsierend probleem. Uiteindelijk verdwijnen de vlekken wel maar dit kan vele maanden duren.
Informeer naar reisvaccinaties
Indien u voor de reis vaccinaties nodig heeft, informeer u dan. Bijna alle vaccinaties kunnen veilig aan zwangeren worden toegediend.
Autorit: voorzorgen
Als zwangere heeft u een verhoogd risico op trombose of bloedklontervorming. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig, om de twee uur, stopt bij een lange autorit en even uitstapt en wat beweegt.
Let wel dat bij reizen met de auto het dragen van de autogordel verplicht blijft, ook als u zwanger bent. Draag de horizontale riem van de autogordel best onder uw buik.
Vliegreis: voorzorgen
Ook als u met het vliegtuig reist, neemt u best enkele voorzorgen.
Zwanger en vliegen: tot wanneer kan het?
De meeste vliegtuigmaatschappijen verwelkomen u graag aan boord tot uw 28e week, sommigen tot de 34e week. Informeer u echter op voorhand hierover. Sommige vliegtuigmaatschappijen laten u toe tot het einde van de 35e week, maar hebben dan bijvoorbeeld uitzonderingen bij tweelingen die ze maar tot 32 weken meenemen.
Medisch attest
Informeer of u een medisch attest nodig hebt om te mogen vliegen. Als u dergelijk attest niet hebt en dat vereist zou zijn, kan de kapitein weigeren u mee te nemen. Dat geldt ook voor de terugvlucht.
Trombose
Ook tijdens vliegtuigreizen heeft u een verhoogd risico op trombose. Neem daarom onderstaande voorzorgen:
- Sta regelmatig op en beweeg uw benen.
- We raden over het algemeen vluchten van langer dan 6 uur af.
- Drink voldoende water.
- We raden niet aan systematisch bloedverdunners te gebruiken. Overleg dit eerst met uw behandelend gynaecoloog.
- We raden u aan specifieke steunkousen te dragen. Deze kunt u op voorschrift verkrijgen. Ze zijn dan terugbetaald. Vraag ernaar bij uw arts.
- Er zijn ook vliegtuigmaatschappijen die zwangere vrouwen gratis van extra beenruimte voorzien. Vraag dit dus zeker na.
Treinrit: voorzorgen
Als u met de trein op reis gaat, is het natuurlijk makkelijker om af en toe eens rond te wandelen en te stappen.
Voor binnenlandse ritten met de trein heeft u tijdens de laatste vier maanden van de zwangerschap met een tweedeklasticket recht om in eersteklas mee te rijden mits een attest. Dit attest vindt u in het moederboekje. Laat het invullen door uw behandelend arts.