Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Ziekte van von Willebrand

De ziekte van von Willebrand is een erfelijke bloedingziekte die vaak voorkomt en meestal slechts lichte tot matige bloedingneiging veroorzaakt. Veel mensen hebben de symptomen van von Willebrand ziekte, maar weten niet altijd dat ze drager zijn van de ziekte. Ernstige vormen van de ziekte van von Willebrand zijn zeldzamer. 

Het aantal personen met een ziekte van von Willebrand met ernstige bloedingsverschijnselen, die een speciale behandeling vereisen, wordt geraamd op 1 op bijna 10.000. Deze patiënten worden gevolgd in het kader van de conventie ernstige hemofilie.

Oorzaken van de ziekte van von Willebrand

De von Willebrandfactor (vW-factor) is een stollingseiwit in het bloed. Dit eiwit zorgt ervoor dat bij een bloeding de bloedplaatjes aan het defect in de vaatwand gaan kleven en zo de bloeding kunnen stoppen. Bij patiënten met de ziekte van von Willebrand werkt dit stollingseiwit niet zoals het hoort.

Symptomen van de ziekte van von Willebrand

Mensen die heel gemakkelijk blauwe plekken of moeilijk te stoppen neusbloedingen krijgen, of vrouwen die heel zwaar menstrueren, hebben mogelijk de ziekte van von Willebrand zonder dat ze het beseffen. Komen deze problemen ook in uw familie voor? Dan komt u best even langs op de dienst hematologie en hemostase.

Onderzoeken van de ziekte van von Willebrand

Bij de ziekte van von Willebrand is uw familiale geschiedenis erg belangrijk. Uw arts zal u in een eerste gesprek - naast de specifieke vragen over symptomen en bloedingen bij uzelf - ook veel vragen stellen naar bloedingen bij uw ouders, grootouders en andere familieleden.

Daarna kunnen de laboranten aan de hand van stollingstesten uw bloedstolling controleren en het vW-factorgehalte meten.

Behandeling van de ziekte van von Willebrand

Er zijn bepaalde medicijnen die het afbreken van het fibrinenet rond een bloedklonter tegengaan, en dus zo voor een betere stolling zorgen. Andere geneesmiddelen stimuleren dan weer de aanmaak van de vW-factor. Ook hormonale behandelingen bij vrouwen kunnen helpen. Bij ernstige gevallen dient de arts vW-factor van gezonde personen toe.

Deze informatie werd laatst aangepast op dinsdag 17 april 2018 - 14:04
Auteur(s): Team

Volg route 105 (oncologisch dagziekenhuis en consultaties)