Voedselallergie

Bij een allergie voor voedingsmiddelen reageert ons afweersysteem op een bepaald voedingsmiddel. Een allergische reactie op voeding kan een reactie veroorzaken op de huid, in het spijsverteringskanaal en in de longen. De dienst dermatologie spoort de allergie op en behandelt ook allergische huidreacties.

Oorzaken van voedselallergie

In principe kunt u allergisch zijn aan gelijk welk voedingsmiddel. In de praktijk zien we dat het vaak dezelfde voedingswaren zijn die een allergische reactie uitlokken. Bekende allergenen zijn pinda, koemelk, soja, kippeneieren, noten, fruit (appel, kersen, perzik), tarwe, vis, garnalen, schelpdieren, en tomaten.

Symptomen van voedselallergie

Een allergische reactie op voeding kan een reactie veroorzaken op de huid, in het spijsverteringskanaal en in de longen. De allergische huidreactie uit zich vaak als eczeem.

Onderzoeken van voedselallergie

De priktest (percutane test) is een vaak gebruikte methode om voedselallergieën op te sporen.

Behandeling van voedselallergie

Als u allergisch blijkt aan een bepaald voedingsmiddel, is het natuurlijk logisch dat u dit voedingsmiddel probeert te vermijden. Een diëtist kan u hierbij helpen. Hebt u toch ‘verboden’ voeding gegeten? Dan zijn soms antihistaminica (antiallergiegeneesmiddelen) nodig. Uw dermatoloog vertelt u hier graag meer over tijdens de consultatie.

Deze informatie werd laatst aangepast op maandag 07 Mei 2018 - 13:05
Auteur(s): Team