Voedselallergie
Bij een allergie voor voedingsmiddelen reageert ons afweersysteem op een bepaald voedingsmiddel. Voedselallergieën komen vaak voor. Zowel bij baby's als bij grotere kinderen reageert het afweersysteem op bepaalde voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld:
- koemelk, ei, soja, aardappel en tarwe
- groente, fruit, noten, pinda,zaden en kiwi (sterke opkomst de laatste jaren)
Klachten bij voedselallergie
De klachten kunnen erg variëren in ernst en vorm. Zoals:
- een afkeer van bepaald voedsel
- hardnekkig of uitgebreid eczeem
- diarree
- een slechte gewichtstoename
- levensbedreigende veralgemeende reacties
Onderzoek bij het vermoeden van een voedselallergie
Omdat voedselallergieën levensbedreigend kunnen zijn, ook voor erg jonge kinderen, is een vroege en volledige diagnose essentieel. Toch is een correcte diagnose stellen niet altijd evident. Vooral bij een allergie voor groente, fruit, noten en pinda's. De klassieke bloed- en huidtesten zijn vaak ontoereikend waardoor kinderen soms jarenlang een nodeloos dieet volgen. Met nieuwe testen (sommigen ontwikkelen we zelf binnen het eigen laboratorium) proberen we de diagnosestelling te optimaliseren.
Behandeling van voedselallergie
Met een gespecialiseerd dieet op maat.