Voedingstherapie bij obesitas

Hoe kan voedingstherapie helpen bij obesitas?

Obesitas wordt voornamelijk veroorzaakt door een onevenwicht tussen energie-inname en energieverbruik. Dat onevenwicht kan hersteld worden met behulp van een dieet. Vaak is een dieet ook aangewezen in combinatie met bewegingstherapie of een obesitasoperatie (gastric bypass/gastric sleeve).

Hoe verloopt de behandeling?

Tijdens het eerste consult bekijkt de diëtist uw voedingspatroon, eetgedrag, eetmomenten en de voedingsgewoonten. Op basis daarvan stellen we een individuele aanpak op bestaand uit:

  • Individueel behandelplan: het basisprincipe is altijd een beperking van vet, toegevoegde suiker en alcohol. Aan de hand van beeldmateriaal, verpakkingen… tonen we u hoeveel calorieën courante voedingsmiddelen vertegenwoordigen. Het voedingsplan dat we voor u opstellen, garandeert altijd voldoende voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Recent onderzoek toont aan dat naast volkorenproducten, groenten en fruit ook vlees, vis en melkproducten belangrijk zijn. Bij vegetariërs worden de nodige vervangbronnen besproken. Uiteraard moet u ook voldoende drinken.
  • Eventueel een proteïnedieet: een PSMF-dieet (Protein Sparing Modified Fast) is een mogelijkheid als er een streng dieet nodig is. Dat dieet combineert een voldoende eiwitaanbreng met een beperking van vet en koolhydraten.
  • Steun en coaching via regelmatige consultaties: we bespreken het resultaat van de voedings- en bewegingsadviezen. U krijgt ook recepten en praktische adviezen mee. Voor de verdere opvolging kan een dagboek met voedingsinname en beweging handig zijn.

Hier vindt u specifiek voedingsadvies ter voorbereiding op en na een obesitasoperatie

Laatst aangepast: 18 november 2021
Auteur(s): Team obesitas