Voedingsadvies na pancreasoperatie

Waarom heb ik na mijn pancreasoperatie voedingsadvies nodig?

Verstoorde pancreasfunctie(s)

De pancreas speelt een belangrijke rol bij de vertering van vet en bij de verwerking van suiker. Zo zorgt de pancreas voor enzymen die nodig zijn bij de opname van vet (lipasen) en voor insuline die nodig is voor de regeling van de bloedsuiker.

Na een operatie aan de pancreas kan het zijn dat een deel van deze functies verstoord is. In dat geval zijn voedingsaanpassingen nodig om klachten en complicaties te beperken.

Verminderde eetlust

Vaak is de eetlust na pancreaschirurgie verstoord, met gewichtsverlies tot gevolg. Soms is ook voor de ingreep al sprake van gewichtsvermindering. In beide gevallen zal de diëtist samen met u nagaan of u voldoende voedingsstoffen inneemt en u aangepast voedingsadvies geven om terug op kracht te komen.

Wat zijn de voordelen van aangepast voedingsadvies na mijn pancreasoperatie?

  • Minder klachten
  • Minder krachtverlies
  • Sneller herstel
  • Minder kans op complicaties/infecties
  • Betere vertering van de voeding

Hoe wordt het voedingsadvies op mijn maat samengesteld?

1. Als u een pancreasoperatie ondergaat, wordt u voor de operatie gescreend op ondervoeding. Als u al gewicht heeft verloren, minder eet of kans hebt op ondervoeding, krijgt u alvast voedingsadvies.  

2. Als u na de operatie opnieuw kunt eten, komt er een diëtist langs. De diëtist zal samen met u op basis van uw huidige voedingspatroon, enkele onderzoeken en/of eventuele klachten een advies op uw maat samenstellen. 

3. Indien er na ontslag nog aandachtspunten of problemen zijn met het eten, wordt er via de consultatie verdere opvolging voorzien.

Waaruit bestaat het voedingsadvies?

  • Calorierijke en eiwitrijke voeding bij gewichtsverlies of lage eetlust
  • Tijdelijk vetarm dieet bij eventuele chirurgische complicaties
  • Diabetesdieet bij een verstoorde suikerverwerking
  • Aangepaste dosis vetverteringsenzymen (Creon®) bij een verstoorde vetvertering

Hoe lang moet ik het voedingsadvies opvolgen?

Hoe lang u het voedingsadvies moet opvolgen, is erg afhankelijk van persoon tot persoon. Voedingsadvies betreffende de suiker- of vetvertering moet vaak levenslang gevolgd worden. De duur van ander advies is afhankelijk van de klachten.

Als het dieet kan stopgezet worden, zal dit steeds gebeuren in overleg met de diëtist.

Vragen? 

Neem contact op met onze diëtisten Axel Stas (Axel [dot] Stas [at] uza [dot] be) en Sanne Mouha (Sanne [dot] Mouha [at] uza [dot] be).

 

Laatst aangepast: 26 augustus 2019
Auteur(s): Team diëtiek