Ureum-ademtest
Wat is een ureum-ademtest?
Met een ureum-ademtest kunnen we nagaan of de bacterie Helicobacter Pylori aanwezig is in de maag. Deze bacterie kan allerlei maagklachten veroorzaken.
Als de test aantoont dat er een Helicobacter Pylori infectie is en uw kind behandeld wordt, kunnen we met de ureum-ademtest opnieuw nagaan of de behandeling succesvol was.
Helicobacter Pylori
Helicobacter Pylori is een bacterie die goed overleeft in een zuur milieu zoals de maag. Als de bacterie zich in de maag bevindt, kan dit leiden tot een maagontsteking of in ernstige gevallen tot een maagzweer. Mogelijke symptomen zijn maaglast, buikpijn, misselijkheid en braken. Een groot deel van de kinderen die besmet zijn met deze bacterie ervaart helemaal geen symptomen.
Hoe gaat de test in zijn werk?
Voorbereiding op het onderzoek
- Uw kind moet nuchter zijn, dit wil zeggen dat hij/zij vanaf 12u ’s nachts voor het onderzoek niet meer mag eten of drinken.
- Uw kind mag 4 weken voor het onderzoek geen antibiotica nemen, deze kunnen het aantal bacteriën in de maag verminderen en zorgen voor een fout testresultaat.
- Uw kind mag 2 weken voor het onderzoek geen maagzuursecretieremmers nemen (type omeprazole) omdat deze de bacteriën onderdrukken en zo een fout testresultaat kunnen geven.
- Als uw kind nog andere medicatie neemt mag hij/zij deze innemen met een klein slokje water.
- Uw kind moet gedurende de test 8-10 seconden in een rietje kunnen uitblazen. Voor jonge kinderen kan het een tip zijn om dit thuis al eens te oefenen.
- De test duurt 1 uur. Breng eventueel iets mee waar uw kind zich rustig mee kan bezighouden.
Het onderzoek
Het onderzoek vindt steeds plaats vóór 10 uur in de voormiddag.
Uw kind blaast nuchter een eerste keer doorheen een rietje in twee buisjes. Dan krijgt hij/zij een meldrankje (vanille- of chocoladesmaak), vervolgens wat water met een ureumoplossing en nadien de rest van de melkdrank. De totale hoeveelheid drank is ongeveer 250 ml. Nadien moet uw kind om de 15 minuten gedurende 8-10 seconden doorheen een rietje in een buisje blazen.
De oplossing met ureum die uw kind drinkt is gemerkt met een 13C-atoom. Helicobacter Pylori heeft een specifiek stofje (enzym) waardoor het gemerkte 13C-atoom vrijkomt en vervolgens uitgeademd wordt. Met de ademtest kunnen we dus met grote zekerheid weten of er Helicobacter Pylori bacteriën in de maag zitten, omdat anders het gemerkte 13C-atoom niet zal vrijkomen en dus ook niet uitgeademd zal worden.
De test duurt 1 uur en moet in rust worden uitgevoerd. Uw kind mag uiteraard wel even rechtstaan, naar het toilet gaan, lezen, tekenen of rustig een spelletje spelen. Er is ook een TV met kinderprogrammatie voorzien in het onderzoekslokaal. Uw kind mag echter niet gaan liggen of slapen.
Welke nevenwerkingen zijn er?
De test is heel veilig en kent geen complicaties. Mogelijk kan er zich een kortdurende verergering van de bestaande klachten voordoen.
Na het onderzoek
Na het onderzoek mag uw kind opnieuw normaal eten en drinken.
Maagzuursecretieremmers mogen zo nodig herstart worden.
De verwerking en analyse van de resultaten neemt enkele dagen in beslag. We bezorgen het resultaat aan de arts die het onderzoek aanvroeg. Als de test aantoont dat er een Helicobacter Pylori infectie is, zal een behandeling met antibiotica en maagzuursecretieremmers gestart worden.