Stuitbevalling

Wat is een stuitbevalling?

Bij een stuitbevalling ligt niet het hoofdje, maar het zitvlakje of de voetjes van de baby onderaan. Dat wil zeggen dat deze eerst geboren worden en dan pas het hoofdje.

Wat zijn de risico’s bij een stuitbevalling?

Een stuitbevalling houdt meer risico in voor de baby dan een bevalling in hoofdligging, omdat de navelstreng wat kan worden geklemd en het hoofdje soms niet vlot geboren kan worden. Daardoor kan de baby minder zuurstof krijgen.  

Is er een alternatief voor een stuitbevalling?

Als uw baby in stuitligging ligt, kunt u ook kiezen voor een keizersnede. Voor de moeder is er geen verschil in complicaties, voor de baby lijkt een keizersnede minder complicaties in te houden voor het kind op korte termijn. Als uw kindje met de voeten naar beneden ligt, raden we sowieso een keizersnede aan boven een stuitbevalling.

Bij een vroeggeboorte is aangetoond dat een vaginale stuitbevalling zowel voor de moeder als de baby opmerkelijk meer risico inhoudt dan een keizersnede.

Kan een stuitbevalling vermeden worden?

Voldragen

Wanneer u voldragen bent, raden we meestal aan om een uitwendige kering te doen en de baby van stuitligging naar hoofdligging te draaien. Dit is eigenlijk een erg zacht manoeuvre.

  1. Eerst doen we een echografie om te kijken hoe de baby ligt.
  2. Vervolgens smeren we uw buik in met veel echogel (zodat alles makkelijk glijdt) en proberen we met de hand het stuitje van de baby uit uw bekken op te tillen.
  3. Indien dat niet lukt, proberen we met de hand de baby 180° te laten draaien. Dit alles moet vlotjes gaan en zonder pijn. Anders stoppen we het manoeuvre.

Een uitwendige kering lukt in ongeveer de helft van de gevallen en dan wordt de baby in hoofdligging geboren. In de andere helft van de gevallen lukt ze niet, en kunt u kiezen voor een vaginale stuitbevalling of keizersnede. Als u voor de vaginale stuitbevalling kiest, zullen we wel een bekkenmeting uitvoeren met een foto om zeker te zijn dat uw bekken ruim genoeg is om het hoofdje van de baby, dat als laatste stukje geboren gaat worden, door te laten.

Binnen het team van het UZA beschikken we over enkele zeer ervaren gynaecologen voor vaginale stuitbevallingen.

Vroegtijdige bevalling

Wanneer u vroegtijdig bevalt (voor week 36) en de baby in stuitligging ligt, proberen we soms nog de baby uitwendig te keren (van stuitligging naar hoofdligging draaien), maar zeer vaak zal een keizersnede worden uitgevoerd.

Laatst aangepast: 30 april 2019
Auteur(s): Team gynaecologie