Spondylartropathie

Spondylitis ankylosans, spondylartropathiede of de ziekte van Bechterew is een ontstekingsziekte waarbij het bekken, de ruggenwervels en ook andere gewrichten ontsteken. Gaandeweg verstijft hierdoor de wervelzuil. Deze ziekte komt 3 keer vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. De symptomen beginnen meestal tussen 16 en 40 jaar.

Oorzaken van spondylartropathie

De juiste oorzaken van SPA zijn tot op vandaag niet bekend.

Symptomen van spondylartropathie

De ziekte van Bechterew begint gewoonlijk met chronische lage rugpijn die verbetert met beweging en verslechtert met rust. Ontstekingsremmers helpen goed tegen de pijn. De wervelkolom is een aaneenschakeling van ruggenwervels waar zich aan boven- en onderkant gewrichten bevinden. De ontsteking van deze gewrichten begint aan de randen en veroorzaakt vervolgens littekenweefsel in de ruimte tussen twee ruggenwervels. Na verloop van tijd breidt dit littekenweefsel uit tot een verbeende overbrugging tussen de wervels.  Op dit moment kan het gewricht niet meer bewegen en treedt er dus verstijving op.

Onderzoeken van spondylartropathie

De reumatoloog luistert in de eerste plaats naar uw verhaal en onderzoekt de gewrichten. Daarnaast wordt er een bloedonderzoek gedaan. Er kunnen ook röntgenfoto’s of andere beelden gemaakt worden om tot een juiste diagnose te komen.

Behandeling van spondylartropathie

De behandeling bestaat uit een combinatie van medicatie, beweging en het leren omgaan met uw aandoeningen zodat er op langere termijn zo weinig mogelijk functionele beperkingen optreden.
Lees meer over de behandeling van inflammatoire reumatische aandoeningen.

Laatst aangepast: 18 november 2021