Spirometrie

Deze test is het meest voorkomende longfunctieonderzoek ter wereld. Volgens instructie van de longfunctietechnicus voert u meerdere geforceerde ademmanoeuvers uit. De Een-Seconde-Waarde (ESW) en de geforceerde vitale capaciteit (FVC) worden hierbij gemeten. Beide parameters zijn belangrijk om te beoordelen of er sprake is van luchtwegvernauwing en/of een beperking van de ademreserves.

Hoe bereid ik mij voor? 

  • U hoeft niet nuchter te zijn 
  • Uw behandelende arts vertelt u of u op voorhand moet stoppen met uw longmedicatie
  • U kan beter niet roken voor het onderzoek

Voor dit onderzoek hebt u altijd een verwijsbrief van uw huisarts nodig of het onderzoek wordt aangevraagd door een arts uit het UZA.

Hoe verloopt een spirometrie?

Bij dit onderzoek moet u na een hele diepe inademing zo krachtig mogelijk uitademen en dit zo lang mogelijk vol houden. Deze oefening wordt een aantal keren herhaald tot we een betrouwbare meting bekomen. 

Soms wordt op vraag van de arts het effect van luchtwegverwijdende medicatie getest. Hierbij krijgt u een dosisaërosol via een voorzetkamer toegediend en na 10 tot 20 minuten wordt de spirometrietest herhaald. 

Het onderzoek is niet pijnlijk, maar vraagt wel uw maximale inzet en medewerking. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten, indien er met medicatie wordt getest 30 minuten.

Hoe maak ik een afspraak? 

  • Als de huisarts u verwijst voor een basislongfunctieonderzoek, hebt u een verwijsbrief nodig en kan u voor een afspraak bellen naar 03 821 30 39. 
  • Voor een advies van de longarts, hebt u ook een verwijsbrief nodig en kan u voor een afspraak bellen naar 03 821 47 13.

Huisartsen kunnen het aanvraagformulier voor een longfunctie downloaden via deze link.

Laatst aangepast: 19 juli 2023
Auteur(s): Team longziekten