Spermadonatie

Voor steeds meer alleenstaanden, lesbische koppels en koppels bij wie de man onvruchtbaar is, vormt spermadonatie een oplossing voor een onvervulde kinderwens. Door de toenemende vraag is er een groot tekort aan spermadonoren.

Spermadonor worden: selectiecriteria

Er gelden specifieke selectiecriteria voor spermadonoren.

Spermadonor worden: praktisch

Voor u echt spermadonor wordt, ondergaat een aantal testen en gesprekken. Na een viertal weken weet u of u daadwerkelijk in aanmerking komt. Na een achttal weken zal de donatie definitief in gang worden gezet.

In een eerste fase levert u 1 of 2 spermastalen af voor een proefinvriezing. Dit met minimaal 2 dagen tussen en het tweede staal maximaal 2 maanden na de eerste donatie. Daarna ondergaat u een uitgebreid klinisch onderzoek en hebt u een gesprek met een androloog. Aansluitend ondergaat u een bloedproef. Als u deze fasen met succes doorloopt, bent u spermadonor.

Voor meer informatie over donor worden en de richtlijnen voor het verkrijgen en afgeven van een spermastaal kunt u terecht bij het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde. Kandidaat-donoren kunnen zich ook zonder afspraak aanmelden. Tel: 03 821 52 61. E-mail: reproductievegeneeskunde [at] uza [dot] be (r)reproductievegeneeskunde [at] uza [dot] be (eproductievegeneeskunde@uza.be)

Spermadonor: rechten en plichten

Als donor hebt u ook een aantal rechten en plichten:

  • U blijft anoniem
    Net als bloeddonoren blijft u als spermadonor anoniem. De patiënten die een beroep doen op donorsperma weten niet wie de donor is en u weet niet wie gebruik maakt van uw stalen.
  • U doneert regelmatig
    Eenmaal u aanvaard bent als spermadonor, vragen we u om regelmatig een staal te doneren. Elke week is een goede regelmaat.
  • U bezorgt bij iedere donatie een urinestaal
    Bij iedere donatie moet u een potje met ochtendurine afgeven. 
Laatst aangepast: 18 november 2021
Auteur(s): Team fertiliteit