Speen, aambeien of hemorrhoiden: operatie

Speen (aambeien of hemorrhoiden) ontstaat door abnormale zwellingen van bloedvaten aan de anus of in het laatste deel van de darm (het anaal kanaal). Vaak volstaat een inspuiting in het opgezette bloedvat om het te doen verschrompelen of een rubberen ringetje om het bloedvat om het te doen ontzwellen. Bij onvoldoende resultaat of bij permanente last is een operatie nodig.

Hoe ontstaat speen (aambeien of hemorrhoiden)?

Er zijn meerdere gekende factoren die het ontstaan van speen kunnen bevorderen:

 • voedingsgewoontes
 • toiletgewoontes
 • zwangerschap

Vaak is er echter geen duidelijke oorzaak. Met andere woorden: iedereen kan speen krijgen.

Wat zijn de symptomen van speen (aambeien of hemorrhoiden)?

 • Bloedverlies bij de stoelgang: rood bloedverlies, voornamelijk op het toiletpapier en niet vermengd met stoelgang.
 • Speenknobbels die bij het naar het toilet gaan als zwellingen naar buiten komen.
 • Vaak ook pijn.

In een verder stadium zijn de speenknobbels permanent voelbaar of zichtbaar. Soms treedt er ook een vrij plotse, aanhoudende pijn op aan de anus. Dat gebeurt wanneer er een bloedklonter ontstaat in de opgezwollen bloedvaten.

Welke soorten speenoperaties bestaan er?

 • Hemorrhoidectomie (meest toegepaste techniek): heelkundig wegnemen van de speenknobbels. Bij deze operatie nemen we de opgezwollen bloedvaten weg en naaien we het aanvoerende bloedvat dicht. Na de ingreep zijn de hemorrhoiden dus verdwenen. De eerste week na de operatie is wel wat pijn te verwachten.
 • Hemorrhoidal Artery Ligation (HAL): recent ontwikkelde procedure waarbij we de aanvoerende slagaders van de hemorrhoiden dichtnaaien zonder dat de zwellingen zelf worden weggesneden. Dat gebeurt met behulp van een Doppler-toestel dat precies aantoont waar de slagader zich bevindt. Deze ingreep geeft nadien niet zoveel last, maar de speenknobbels zijn ook niet meteen verdwenen. Na verloop van enkele weken zullen ze verschrompelen. Deze techniek kan dan ook niet voor alle hemorrhoiden worden toegepast.

De keuze van de ingreep is afhankelijk van persoon tot persoon en voornamelijk van de ernst van de hemorrhoiden. De chirurg zal dit met u bespreken.

Is er een opname nodig bij een speenoperatie?

De heelkundige behandeling van speen (hemorrhoiden of aambeien) gebeurt meestal in dagopname. Dat betekent dat u ’s ochtends nuchter binnenkomt in het ziekenhuis en ’s avonds weer naar huis kunt. De ingreep gebeurt onder volledige verdoving. Daarom moet u voor de operatie langs bij de anesthesist. Bij uw consultatie bij de chirurg worden daarvoor afspraken gemaakt.

Soms is het wel nodig dat u één of meerdere dagen in het ziekenhuis blijft. Ook dit zal met u worden besproken door de chirurg.

Wat mag er verwacht worden na een speenoperatie?

Nabloeding is het meest voorkomende probleem na een speenoperatie. Het verlies van bloed bij de stoelgang of op het papier is normaal tot een 2-tal weken na de ingreep. Raadpleeg de chirurg bij:

 • continu bloedverlies
 • klonterig bloedverlies
 • koorts
 • aanhoudende pijn

Als u naar huis gaat, krijgt u een brief mee voor de huisarts en een afspraak voor een controle bij de chirurg. Ook de nazorgen worden uitgelegd. Meestal is dit beperkt tot het regelmatig reinigen van de anale streek met helder water uit de douche.

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team abdominale heelkunde