Spataders (varices) verwijderen

Spataders zijn aders die door bloedstuwing uitgezet blijven. Zwangere vrouwen hebben vaak last van spataders omdat de baarmoeder meer druk uitoefent op de bekkenaders.

Wat is de oorzaak van spataders (varices)?

Spataders in de benen ontstaan doordat de klepjes in de aders lekken. Daardoor zakt een gedeelte van het naar boven gestuwde bloed weer naar beneden. Vervolgens zetten de aders uit en vormen zich spataders. De aanleg ervoor is gedeeltelijk erfelijk. Bent u vatbaar voor spataders? Vermijd dan grote hitte en langdurig rechtstaan. Dus liefst geen sauna, uitgebreid zonnekloppen of zonnebank.

Welke soorten spataders (varices) bestaan er?

  • Mildste vorm: blauwe of paarse lijntjes zonder verdikking, de zogenaamde spinnenwebben. Dat is een louter esthetisch probleem dat behandelbaar is.
  • Meer opvallend: koordvormige spataders die bovenop het been liggen en knobbels of zakjes vormen.
  • Uitgebreide vormen die gepaard gaan met bijvoorbeeld zwelling, dikke benen of voeten, een huidaandoening of pigmentvlekken. In het meest ernstige stadium vormt er zich zelfs een open beenwonde.

Wanneer moet u naar de dokter bij spataders (varices)?

Spataders die gepaard gaan met veranderingen op de benen of met klachten zoals pijn of krampen, moet u altijd laten nakijken. Het probleem kan namelijk verergeren. Bovendien zijn huidcomplicaties door spataders meestal onomkeerbaar.

Hoe worden spataders (varices) behandeld?

Naast klassieke chirurgie (varicectomie) worden spataders vandaag ook meer en meer niet-invasief behandeld. Dat betekent dat de behandeling niet belastend is voor u. In het UZA passen we volgende behandelingen toe:

  • Foam Echo Sclerotherapy: in de aangetaste aders wordt onder echo-begeleiding schuim gespoten om de zieke oppervlakkige aders uit te schakelen uit de bloedsomloop. Het bloed gaat dan enkel nog terugstromen via gezonde aders. Na de behandeling moet u wel nog enige tijd een drukverband of steunkous dragen.
    • Voordeel: de sclerotherapie gebeurt ambulant en is nagenoeg pijnloos. U kunt de dag na behandeling al opnieuw aan het werk.
    • Nadeel: het kan enige tijd duren tot de behandelde aders verschrompeld en dus onzichtbaar geworden zijn.
    • Lees meer over foamsclerotherapie

Ook een aangeboren vaatafwijking zoals een wijnvlek kan met deze techniek behandeld worden.

  • Sclerotherapie: we spuiten een irriterende stof in de spataders om ze te vernietigen of te verminderen.
  • Radiofrequentie-ablatie (RFA): de spataders worden dichtgemaakt met behulp van geluidsgolven. Die techniek wordt sinds kort ook gebruikt om heel kleine spataders te behandelen.
  • Flebectomie volgens Müller: de spatader wordt afgetekend en het huidgebied wordt lokaal verdoofd. In het verloop van het bloedvat worden kleine sneetjes in de huid gemaakt (enkele millimeters lang). Door deze openingen wordt met speciaal gereedschap het vat aangehaakt en zo ver mogelijk naar buiten getrokken. De sneetjes kunnen met hechtpleisters gesloten worden. Om het ontstaan van blauwe plekken tegen te gaan, moet u vaak nog enige tijd een elastische kous dragen.
  • Stripping (strippen van een spatader): naast het afbinden van de ader in de lies of knieholte, wordt ook een groot deel van de spatader verwijderd. Dit gebeurt door de stripper in het zieke deel van de stamader door te voeren. Voorbij het zieke deel wordt via een klein sneetje de draad naar buiten geleid en wordt de ader vastgebonden aan de draad. Vervolgens wordt de spatader binnenste-buiten verwijderd. Deze behandeling wordt enkel nog toegepast als er geen andere mogelijkheden zijn. De ingreep kan onder algehele narcose of plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Plaatselijke verdoving heeft het voordeel dat er minder postoperatieve pijnklachten en bloeduitstortingen optreden.
  • Klassieke crossectomie: de stamader die spataderen veroorzaakt, wordt in de lies of knieholte afgebonden en zo mogelijk over een lengte van enkele centimeters verwijderd. Het bloed in de stamader kan dan niet meer terugstromen. Deze behandeling wordt enkel nog toegepast als er geen andere mogelijkheden zijn. De ingreep kan onder volledige narcose of plaatselijke verdoving worden uitgevoerd.
  • TCC (Transcutane coagulatie): esthetische behandeling waarbij we de uitgezette haarvaatjes (spinnenwebjes) over het hele verloop aanprikken met naaldjes. Deze naaldjes hebben een soort microgolfoventip. De naaldtip verschroeit het haarvaatje onderhuids.

 

Laatst aangepast: 12 juni 2023