Slaaponderzoek

Polysomnografie (PSG) of slaaponderzoek levert informatie over de slaaparchitectuur en de gerelateerde pathofysiologie van de slaap. Deze metingen bieden informatie over het elektro-encefalogram (EEG), de aanwezige spieractiviteit (EMG), oogbewegingen (EOG), ademhaling en zuurstofniveau in het bloed, slaaphouding, snurk- en andere geluiden en hartslag.

Wanneer is een slaaponderzoek nuttig?

Een slaaponderzoek kan heel nuttig zijn om de exacte diagnose van uw slaapprobleem te stellen. Na het slaaponderzoek blijkt meestal dat meerdere of andere factoren hun slaap kunnen verstoren. Eens de diagnose gesteld is, kan gestart worden met de behandeling.

Hoe bereid ik mij voor?

Ongeveer twee weken voor uw slaaponderzoek wordt er een brief opgestuurd via de post of mail met alle informatie in. Raadpleeg ook zeker de brochure 'Hoe verloopt een slaaponderzoek'.

  • Was uw haar voor u naar het ziekenhuis komt. Breng nadien geen gel of haarlak aan.
  • Mannen: scheer u grondig. Indien u een baard heeft, kunt u deze laten staan.
  • Vrouwen: ontschmink u goed. Geen nagellak of kunstnagels.
  • Indien u verkouden bent, meld dit vooraf aan uw arts.
  • Heeft u taalbijstand nodig, neem dan een begeleider mee die kan tolken. Als u geen begeleider kan meebrengen, contacteer ons dan zo snel mogelijk.

Wat brengt u mee?

  • identiteitskaart, formulieren of kaartje voor hospitalisatieverzekering
  • hoofddeksel (zoals een muts, sjaal of pet) om de hoofdelektroden te bedekken als u naar buiten wil gaan
  • aansluitend T-shirt met korte mouwen (geen onderlijfje of topje) of gebruik er een van het ziekenhuis (€15): draden en banden van de apparatuur worden boven het aansluitend T-shirt aangebracht
  • gemakkelijke dag- en nachtkledij
  • toiletgerief
  • handdoeken en washandje
  • medicatie
  • CPAP-toestel, als u dit gebruikt
  • Lectuur of laptop
  • eventueel uw hoofdkussen

Hoe verloopt een slaaponderzoek?

Aanmelden

Aanmelden: U meldt zich aan de onthaalbalie van Zorghotel Drie Eiken, op de UZA-campus. Na de inschrijving wordt u naar het slaapcentrum verwezen op de vierde en vijfde verdieping boven het Zorghotel. Kom stipt zodat eventuele bijkomende onderzoeken nog kunnen gebeuren. Zo hebt u ook voldoende tijd om aan de omgeving en elektroden te wennen.

Voorbereiding 

‘s Middags kleeft een laborant elektroden op uw gezicht om de spierspanning en oogbewegingen te meten. Enkele elektroden worden op uw haar bevestigd om de hersenactiviteit te meten.

Als het nodig is, gebeurt een onderzoek van de longfunctie en wordt het zuurstof- en koolzuurgehalte in uw bloed geanalyseerd.

Er worden elektroden en draden op uw lichaam gekleefd. Daarover doet u een nauw aansluitend T-shirt aan. De overige draden en sensoren komen over het T-shirt en worden aangesloten op een kastje dat op de borstkas bevestigd wordt. Hierover kunt u eventueel loszittende kledij aantrekken. De sensoren dienen voor het meten van o.a. uw arm- en beenbewegingen en borst- en buikademhaling.

U kan gedurende de dag vrij rondlopen. Als u de dienst wil verlaten, verwittig dan de laborant.

Drink geen cafeïnehoudende dranken. Cafeïne is een opwekkend middel. Op de afdeling wordt enkel cafeïnevrije koffie geserveerd bij de broodmaaltijden.

Onderzoek

Het uur waarop u gaat slapen bepaalt u in samenspraak met de laborant. Ga zeker tussen 22 uur en voor middernacht slapen, en geef de laborant een seintje zodat hij u kan aankoppelen, de signalen controleren en de registratie starten. De registratie moet 8 uur duren.

Daarna wordt het licht gedoofd en worden de camera en microfoon ingesteld. Vanaf dat moment kan de laborant u horen en zien. De belangrijkste gebeurtenissen worden genoteerd.

U mag zich ‘s nachts normaal bewegen, ook al werden elektroden aangebracht.

Na 8 uur registratie wordt u gewekt. Als geen andere testen meer nodig zijn, wordt de bedrading verwijderd.

Bezoekers zijn welkom tussen 16 en 20 uur.

Slaperigheidstesten overdag

Al het nodig is, ondergaat u overdag slaperigheidstesten. Dit gebeurt niet bij elke patiënt, maar is afhankelijk van het specifieke probleem. De procedure wordt uitgelegd door de laborant. Volg de richtlijnen stipt. Het is belangrijk dat u niet indut of slaapt tussen deze testen.

Slaaponderzoek in het weekend

In het UZA kan ook slaaponderzoek ook tijdens het weekend voor patiënten die vooraf in het ziekenhuis op raadpleging geweest zijn of al een behandeling ondergaan (‘controlemetingen’). Het toezicht gebeurt door de internist van wacht.

Wanneer eindigt het slaaponderzoek?

Het ontslag kan voor of na het ontbijt of in de late voormiddag plaatsvinden. De behandelende arts of laborant vertelt u wanneer u kunt vertrekken.

Wat is het resultaat?

Uw onderzoeksverslag wordt naar uw huisarts en/of een andere verwijzende arts gestuurd. Samen met deze arts(en) kunt u het verdere verloop van uw behandeling bespreken. De artsen van de raadplegingen, verbonden aan het slaaponderzoek, kunnen u ook verder opvolgen.

Voor de verwerking, analyse en verslaggeving van de registratie rekent u best op enkele weken, tenzij anders afgesproken.

Laatst aangepast: 07 april 2023