Schildklierbehandeling met radioactief jodium

Uw behandelende arts heeft geoordeeld dat u een behandeling zou moeten ondergaan van de schildklier met radioactief jodium. Zonder deze behandeling kan een overactieve of te grote schildklier op termijn gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Hoe werkt radioactief jodium?

De radioactieve vorm van jodium wordt net zoals gewoon jodium voor een groot deel in de schildklier opgenomen. Het opgenomen jodium zal op deze manier selectief de werking en de grootte van de schildklier verminderen. Het gedeelte van de behandelingsdosis dat niet in de schildklier wordt opgenomen, verlaat het lichaam grotendeels via de urine. 

Hoe bereidt u zich voor?

 • U moet minstens 4 uur voor de behandeling nuchter zijn en nuchter blijven tot 2 uur na de toediening.
 • Uw behandelende arts kan u instructies geven om tijdelijk te stoppen met sommige medicijnen. Bij twijfel kunt u steeds contact opnemen met uw behandelend arts.
 • In geval van braakneigingen dient u dit op voorhand te melden.
 • Deze behandeling gebeurt niet in geval van zwangerschap of wanneer u borstvoeding geeft. Overleg met uw arts. Indien u mogelijk zwanger bent of borstvoeding geeft, gelieve ons dit te melden.

Hoe wordt de behandeling gegeven?

Het radioactief jodium wordt in een capsule toegediend en u slikt het door met water. 

Ongemakken en bijwerkingen

Zijn er nevenwerkingen?

Aangezien er slechts een kleine hoeveelheid jodium wordt toegediend, zijn nevenwerkingen vrijwel onbestaande, zelfs in geval van een gekende jodiumallergie of contrastallergie.

Heb ik meer kans op kanker na deze behandeling?

Neen. De behandeling wordt al meer dan 60 jaar gebruikt en uitgebreide studies hebben aangetoond dat er geen verhoogd risico bestaat op het ontwikkelen van kanker. 

Zijn er na de behandeling risico’s in verband met het krijgen van kinderen?

Neen. Meer dan 60 jaar ervaring toont geen effect op de gezondheid van kinderen van ouders die werden behandeld met radioactief jodium. Voor alle veiligheid vragen we echter om zwangerschap (of voor de man het verwekken van nageslacht) te vermijden gedurende de eerste zes maanden na de behandeling.

Moet ik na de behandeling op raadpleging komen?

Ja. Na de behandeling wordt u verwacht bij uw behandelende arts voor een controle bloedtest. Deze test is noodzakelijk om te zien hoe uw schildklier reageert op de behandeling. 

Is dit een eenmalige behandeling?

Soms is een tweede of zelfs een derde toediening van radioactief jodium noodzakelijk, afhankelijk van de uitslag van de controle bloedtest.

Zijn er langetermijneffecten?

Behandeling met radioactief jodium is zeer veilig. Toch is het mogelijk dat de functie van uw schildklier iets te veel afneemt. Dit kan gebeuren na enkele maanden of na meerdere jaren. Om die reden dient er regelmatig een controle bloedtest te worden uitgevoerd. Indien de schildklierfunctie teveel afneemt, starten we een behandeling op met schildklierhormoon.

Is er enig risico voor mijn familie of voor andere personen?

Neen. Toch vragen we u om enkele maatregelen te nemen om onnodige blootstelling aan uw familieleden of van andere personen te voorkomen. De duur van deze maatregelen is afhankelijk van de behandeling en zal met u besproken worden.

Algemene maatregelen

 • Na de behandeling is het belangrijk om extra te drinken, zo zal het niet-opgenomen jodium het lichaam sneller verlaten.
 • De eerste 2 tot 3 weken na behandeling dient u contact met zwangere vrouwen en kleine kinderen (< 6 jaar) te vermijden.
 • In geval van een baby in huis, neemt de partner of een familielid de verzorging best over gedurende de eerste week. Indien mogelijk kan de baby gedurende de eerste dagen bij grootouders, familie of vrienden verblijven.
 • Vermijd de eerste 3 tot 7 dagen eveneens dicht (<1 meter) contact met andere personen in uw omgeving (partner, collega’s, publiek). Hanteer een afstand van 2 meter indien het contact langer dan 1 uur duurt. Het is aan te raden om deze eerste dagen gescheiden te slapen van uw partner (minimum afstand 2 meter) en zich te onthouden van geslachtsverkeer.
 • Na elke toiletbezoek spoelt u best twee keer door en wast u uw handen goed. Ga zitten om te wateren, ook de heren.
 • Uw handdoeken, washandjes, tandenborstel, glazen, tassen en tafelbestek worden liefst niet door andere familieleden gebruikt. Na (af)wassen kunnen ze echter opnieuw door eender wie worden gebruikt.
 • Op sommige luchthavens staat ultragevoelige meetapparatuur die de dosis jodium in uw schildklier kan  detecteren. Gelieve een medisch attest te vragen indien u een vliegreis onderneemt gedurende de eerste drie maanden na de behandeling.
Laatst aangepast: 04 juli 2022