Revalidatie voor reumapatiënten

Bij patiënten die lijden aan ontstekingsreuma (reumatoïde artritis en spondylitis ankylosans (de ziekte van Bechterew) en psoriasis artritis, biedt de huidige medicatie heel wat mogelijkheden om de aandoening af te remmen en onder controle te houden. Toch hebben deze ziekten spijtig genoeg nog een grote invloed op eenvoudige bewegingen, sportactiviteiten, dagelijkse activiteiten en arbeidsmogelijkheden.

Waarom revalidatie bij reuma?

Ondanks de reumatische klachten is het essentieel om te blijven bewegen. Dit om de stijfheid te verminderen, de spierkracht te vergroten en de algemene conditie te verbeteren. Dit kan helpen om functionele beperkingen, die op lange termijn optreden, te voorkomen of zo doeltreffend mogelijk te behandelen.

Hoe verloopt de reumarevalidatie ?

Individuele testsessie kinesitherapie

De individuele testsessie bepaalt uw fitheidsniveau zodat we de revalidatie optimaal aan uw mogelijkheden kunnen aanpassen.

Groepsessies kinesitherapie

De groepsessies met individueel aangepaste oefeningen zijn bedoeld voor het in stand houden en verbeteren van uw huidige fysieke toestand.

Ergotherapie

De ergotherapie zal zich richten op het geven van individuele adviezen omtrent gewrichtsbesparende maatregelen, ergonomie, Activiteiten van het Dagelijks Leven (ADL) en eventuele hulpmiddelen.

Hoe is het reumarevalidatieprogramma opgebouwd?

We kunnen het revalidatieprogramma op verschillende manieren vormgeven.  De arts fysische geneeskunde maakt hierin een keuze naargelang uw eigen mogelijkheden.

  • Wanneer er voldoende inschrijvingen zijn, start er een groepsprogramma waarbij u 24 groepsessies volgt bij de kinesitherapeut.  Concreet leggen we de nadruk op het verbeteren van de conditie, de kracht en de lenigheid. We houden de groepen klein, zodat de oefeningen op maat van de persoonlijke behoeften en mogelijkheden kunnen aangepast worden.
    Een eenmalig advies ergotherapie kan te allen tijde afgesproken worden. Voor deze ergosessie is er geen tussenkomst van de mutualiteit voorzien.
  • We bieden, indien nodig, een individueel programma aan, bestaande uit kinesitherapie en ergotherapie, aangepast aan uw persoonlijke mogelijkheden.

Praktisch

Concreet bestaat het groepsprogramma uit 24 sessies van 1 uur die 2 keer per week plaatsvinden.  Dit op dinsdag en donderdagnamiddag om 17 u in de fysiozaal (route 150). 

In samenspraak met uw reumatoloog wordt u doorverwezen voor dit oefenprogramma naar de dienst fysische geneeskunde.  Vervolgens kan u zich telefonisch inschrijven via de kinesitherapeut Saskia Beyne (+32 3 494 76 02 77) of via de dienst fysische geneeskunde (route 150 – +32 3 821 35 89). 

Laatst aangepast: 18 november 2021