Revalidatie na kanker

Bij het UZA, dienst fysische revalidatie kunt u ook terecht om te revalideren na kanker.

Waarom revalidatie na kanker?

Oncologische aandoeningen manifesteren zich binnen de verschillende medische domeinen en worden door verschillende specialismen samen behandeld in het Medisch Oncologisch Centrum Antwerpen.

Na een oncologische behandeling met chirurgie, chemotherapie, medicatie of radiotherapie is uw fysieke conditie er meestal op achteruitgegaan. Vaak is er blijvende vermoeidheid, deels te wijten aan uw de langdurige fysieke inactiviteit. Uw behandelend geneesheer-oncoloog is het beste geplaatst om u door te verwijzen naar onze dienst voor een specifiek oncologisch revalidatieprogramma. Hierbij houden de revalidatieartsen rekening met het genezingsstadium en uw fysieke belastbaarheid. De accenten liggen op de verbetering van uw conditie en uw algemene gezondheidstoestand, via een revalidatieprogramma gebaseerd op de laatste wetenschappelijke bevindingen.

Hoe verloopt revalidatie na kanker?

Lichaamstraining

Tijdens het fysieke trainingsprogramma werkt u aan uw conditie en fitheid met aangepaste oefeningen, zowel individueel als in groep. U leert ook omgaan met beperkingen zoals vermoeidheid. Onder begeleiding van de kinesitherapeut voert u samen de oefentherapie uit. Het programma duurt ongeveer 3 tot 4 maanden, met een frequentie van 2 sessies per week.

Mentaal welzijn

De welzijnssessies sluiten aan op de lichaamstraining. Met tien voordrachten ondersteunen we u bij het verwerken van de ziekte en het verhogen van uw welzijn. We geven informatie en tips rond thema’s in relatie tot kanker: stress, mindfulness, voeding, slaapproblemen, geheugenproblemen, zelfbeeld en intimiteit.

Starten?

Wenst u tijdens of na uw behandeling deel te nemen aan het oncorevalidatieprogramma? Bespreek dit dan eerst met uw oncoloog. Die kan u doorverwijzen naar de revalidatiearts van de dienst fysische geneeskunde en revalidatie. Samen evalueren we of u met het programma kunt starten. Mogelijk gebeurt er eerst ook nog een hartonderzoek.

Wat gebeurt er na revalidatie na kanker?

Op het einde van uw revalidatieprogramma gaat u opnieuw op raadpleging bij de revalidatiearts. Tijdens deze raadpleging kunt u al uw vragen stellen.

Lees hier de folder over het oncorevalidatieprogramma.

Bekijk hier de kalender van de oncorevalidatiesessies.

Deze informatie werd laatst aangepast op vrijdag 16 februari 2018 - 13:02
Auteur(s): Team