Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis of RA is een chronische ontstekingsziekte waarbij er in meerdere - vooral kleine - gewrichten een ontsteking optreedt. De ziekte komt 2 tot 3 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De symptomen beginnen meestal tussen 30 en 50 jaar.

Oorzaken van reumatoïde artritis

De juiste oorzaak van RA is tot op vandaag niet bekend.

Symptomen van reumatoïde artritis

Mensen met RA hebben last van gewrichten die gezwollen, pijnlijk en stijf aanvoelen waardoor de gewrichten minder goed bewegen. Het begint meestal in polsen, handen en voeten en kan zich verder uitbreiden naar andere gewrichten.  Reumatoïde artritis kan ook leiden tot gewrichtsmisvormingen en functieverlies. De gewrichten worden meestal symmetrisch aangetast.

Onderzoeken van reumatoïde artritis

De reumatoloog luistert in de eerste plaats naar uw verhaal en onderzoekt de gewrichten. Daarnaast wordt er een bloedonderzoek gedaan en kunnen er röntgenfoto’s of andere beelden gemaakt worden om tot een juiste diagnose te komen.

Behandeling van reumatoïde artritis

De behandeling bestaat uit een combinatie van medicatie, beweging en het leren omgaan met uw aandoening zodat er op langere termijn zo weinig mogelijk functionele beperkingen optreden.
Lees meer over de behandeling van inflammatoire reumatische aandoeningen.

Laatst aangepast: 18 november 2021