Restless legs (RLS)

Het rusteloze benen syndroom of RLS speelt zich af in de waaktoestand. Het gaat om een klacht waarbij u de neiging hebt om telkens met uw benen te bewegen. De beweging wordt uitgelokt door een vervelend, moeilijk te omschrijven gevoel in de benen dat alleen voorkomt als u in een rustige houding zit. Het gevoel verdwijnt bijna meteen als u uw benen even beweegt, en leidt aldus tot echte rusteloosheid. RLS komt bijna alleen voor tijdens de avonduren.

Wat zijn de oorzaken van RLS?

De oorzaak van het rusteloze benen syndroom ligt in een dysfunctie in de hersenen. Dit kan erfelijk zijn, of kan het gevolg zijn van een ijzertekort in de hersenen.

Wat zijn de gevolgen van RLS?

80% van de RLS-lijders vertonen tijdens hun slaap, meestal onopgemerkt door henzelf maar opgemerkt door de partner, ‘periodieke beenbewegingen’ (Periodic Limb Movements). Het gaat om contracties van de beenspieren, meestal de m. Tibialis anterior van 1 of de beide benen, die aanleiding kunnen geven tot beweging, maar niet altijd. Deze samentrekkingen treden zeer regelmatig, om de 5 tot 90 seconden op, duren een halve seconde, en worden soms gevolgd door een ontwaking en kunnen zo de oorzaak zijn van een slechte nachtrust.

Waaruit bestaat de behandeling van RLS?

Restless legs wordt behandeld met een combinatie van verandering in slaap-waakgewoonten en specifieke medicatie. De behandeling zorgt voor een afname of het verdwijnen van de bewegingsdrang en dus leiden tot een rustigere, minder onderbroken en meer verkwikkende slaap.


Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team slaapcentrum