Een refractieve ingreep kan een oplossing bieden aan personen met verziendheid, bijziendheid, astigmatisme en/of ouderdomsverziendheid, waardoor een bril of contactlenzen niet meer nodig zijn.
Bepaalde zichtafwijkingen kunnen verholpen worden met een refractieve ingreep. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u voldoen aan verschillende voorwaarden. Voor bepaalde gevallen zijn uitzonderingen mogelijk.
Er bestaan verschillende soorten ingrepen die uw zicht kunnen corrigeren. Zo kan een ingreep ter hoogte van het hoornvlies de vorm ervan veranderen, kan er een implant bovenop de natuurlijke lens geplaatst worden, of kan de natuurlijke lens worden vervangen. Afhankelijk van het soort ingreep verandert het verloop. Het is van belang dat u goed geïnformeerd bent over het verloop van de voorgestelde ingreep.
De voorbereiding op een refractieve ingreep verloopt meestal als volgt:
De operatie wordt uitgevoerd in een speciaal operatiekwartier. Een refractieve ingreep vereist meestal geen ziekenhuisopname. De ingreep is meestal van korte duur maar vereist enige voorbereiding:
De ingreep zelf is kort en bijna pijnloos. Een aangepaste operatietafel maakt uw positie zo comfortabel mogelijk. Het oog houden we open met een speciaal instrument dat ervoor zorgt dat u niet kunt knipperen. De chirurg vraagt uw goede medewerking. Omdat de handelingen
erg nauwkeurig uitgevoerd moeten worden, mogen uw ogen zo weinig mogelijk bewegen. Dit wordt gemakkelijker omdat u op een lichtpunt kunt focussen. Net na de ingreep lassen we een rustperiode in.
De nazorg is erg belangrijk voor het succes van de ingreep. Volg daarom goed de instructies van uw oogarts op. Als u vragen of twijfels hebt, contacteer hem dan meteen.
Over het algemeen moet u als nabehandeling druppels en/of zalf aanbrengen met eventueel pijnstillende en/of ontstekingsremmende medicatie. De aangebrachte verbandcontactlens vereist heel strikt toezicht, uw oogarts geeft u specifieke instructies hierover. Als voorzorgsmaatregel moet u bijvoorbeeld stof, rook, toxische producten, UV-stralen en zonlicht vermijden.
Op lange termijn is de nazorg ook heel belangrijk, omdat uw zicht nog kan veranderen enkele maanden na de ingreep. Kom dus zeker naar de nacontroles. Het welslagen van een refractieve ingreep sluit géén andere oogaandoeningen uit. De nacontroles zijn ook nuttig om andere mogelijke oogaandoeningen op te sporen.
Volg deze richtlijnen strikt op in het belang van uw veiligheid en het succes van de ingreep.
Geen enkele operatie is zonder risico. De kans op verwikkelingen bij een refractieve ingreep is heel klein, maar niet onbestaande. Mogelijke gevolgen kunnen onder andere zijn:
Het gaat hier om bijkomende ongewenste effecten die het visueel comfort beïnvloeden, maar die de visuele functie niet bedreigen.
In uitzonderlijke gevallen, zoals bij elke oogingreep, kunnen de verwikkelingen een ernstiger karakter aannemen zoals zichtverlies tot zelfs verlies van een oog. Dit komt echter zeer zelden voor.