Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidziekte die vaak erfelijk is. De huid van een psoriasispatiënt vertoont rode vlekken met witte schilfers. Meest getroffen zijn de hoofdhuid, de onderzijde van de rug, de strekzijde van knieën en ellebogen, de armen en benen, en in mindere mate de handen en voeten.

Oorzaken van psoriasis

De oorzaak van psoriasis is een storing in de huidgroei. Wat deze verstoorde huidaanmaak precies veroorzaakt, is nog niet geweten.

Normaal gezien vernieuwt de huid zich regelmatig: oude huidcellen worden aan de buitenkant losgelaten en er groeien aan de onderzijde van de opperhuid weer aan. Bij psoriasis is de aanmaak van huidcellen versneld en stoot de huid het teveel aan huidcellen niet af. Hierdoor ontstaan ‘plakken’ huid met een dikke laag onrijpe huidcellen die moeilijk afschilferen.

Symptomen van psoriasis

De huid van een psoriasispatiënt vertoont rode vlekken met witte schilfers. Meest getroffen zijn de hoofdhuid, de onderzijde van de rug, de knieën en ellebogen, de armen en benen, en in mindere mate de handen en voeten.

Onderzoeken van psoriasis

De huidletsels zijn meestal erg duidelijk waar te nemen en gemakkelijk herkenbaar voor de dermatoloog.

Behandeling van psoriasis

Helaas is psoriasis op dit moment nog ongeneselijk. Elke behandeling is gericht op het onderdrukken van de symptomen. Er zijn 3 manieren van behandelen:

  • lokale therapie: zalven, crèmes en lotions met of zonder corticoïden
  • lichttherapie: UVB/PUVA-therapie
  • systemische therapie: intense therapie voor patiënten die niet kunnen geholpen worden met lokale of lichttherapie
Laatst aangepast: 23 Mei 2012
Auteur(s): Team dermatologie