Prostaatbiopsie

Als de arts een kwaadaardig gezwel in uw prostaat vermoedt, wordt er een biopsie gedaan. Een prostaatbiopsie kan prostaatkanker uitsluiten of aantonen.

Wat is een prostaatbiopsie?

De prostaat is een klier en ligt onder de blaas. Het heeft een belangrijke functie in de voortplanting. Onder invloed van de mannelijke hormonen kan deze klier groter worden. Bij een biopsie gaat de arts met een fijne holle naald verschillende stukjes weefsel via een prik wegnemen voor onderzoek. 

Hoe bereidt u zich voor op een prostaatbiopsie?

U moet voor en na het onderzoek antibiotica innemen, dit is noodzakelijk om een infectie te voorkomen. U start hiermee een dag voor de biopsie. Eventueel moeten bloedverdunners op voorhand worden gestopt. Uw behandelend arts bespreekt met u de richtlijnen rond het medicatiegebruik.

Voor het onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn, tenzij de prostaatbiopsie gebeurt onder algemene anesthesie. 

Hoe verloopt een prostaatbiopsie?

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich aan op de afdeling urologie, route 141. 

Bij een biopsie wordt een stukje prostaatweefsel weggenomen met een dunne naald. Met behulp van de echografiesonde wordt de prostaat in beeld gebracht (Echografie prostaat). De onderzoeker brengt dan een dunne naald via de endeldarm in de prostaat en neemt dan enkele biopten. De biopsie is meestal niet pijnlijk omdat de binnenkant van uw endeldarm vrijwel gevoelloos is. Het onderzoek kan wel als onaangenaam ervaren worden. 

Een prostaatbiopsie duurt ongeveer 10 minuten en wordt meestal uitgevoerd op de raadpleging onder plaatselijke verdoving. Soms wordt ze ook onder lichte narcose verricht in dagbehandeling. 

Het weefsel wordt daarna met een microscoop onderzocht. De uitslag van het onderzoek krijgt u na 2 weken. 

Wat zijn de mogelijke ongemakken en risico's bij een prostaatbiopsie? 

  • Bloedverlies in urine, stoelgang en/of sperma
  • Infectie
  • Pijn

Wat gebeurt er na een prostaatbiopsie?

Opgelet: na de prostaatbiopsie mag u niet zelf met de wagen naar huis rijden. De eerste 48 uur na de biopsie mag u niet fietsen. 

Er kan enkele dagen wat bloed in uw urine en ontlasting zitten. Wij adviseren om dan extra te drinken. Duurt het bloedverlies langer dan 3 dagen of krijgt u koorts boven 38,5°C, dan moet u onmiddellijk contact opnemen met uw behandelend arts. Ook kan er bloed bij de zaadlozing zitten. Dit kan soms weken voorkomen en is onschuldig en niet gevaarlijk voor de partner.

Laatst aangepast: 01 augustus 2018
Auteur(s): Team urologie