Priktesten

afbeelding priktest

Priktesten of percutane testen worden uitgevoerd om bepaalde allergieën, zoals voor voeding, dieren of huisstofmijt, op te sporen.

Waarom een priktest?

Bij een allergie ontwikkelt het afweersysteem een reactie tegen een bepaalde stof (het allergeen) en veroorzaakt spijsverterings- of luchtwegenproblemen, of ontsteking in de huid.

Het is dus belangrijk om te weten voor welk product (allergeen) u precies allergisch bent, zodat u deze stof in de toekomst kunt vermijden. 

Hoe verloopt de priktest?

Aan de binnenzijde van de onderarm worden verschillende vloeistofdruppeltjes met allergeen, de stof waarvoor u mogelijk allergisch bent, aangebracht. Die worden vervolgens doorprikt. Na 20 minuten wordt de test afgelezen, waarbij verharding en roodheid worden opgemeten. U bespreekt samen met de dermatoloog de uitslag van de test en u krijgt raad over hoe u uw allergie het best kunt aanpakken.

Voorbereiding

  • Tot 2 weken vóór de tests mag u geen algemene of lokalecorticoïden gebruiken
  • De laatste 3 dagen vóór de tests mag u geen antihistaminica(bv. Zyrtec®, Cetrizine® …) nemen

Praktisch

Een priktest gebeurt na uw raadpleging op advies van de arts bij vermoeden van een allergie. De arts bepaalt wat er getest moet worden en de verpleegkundige voert dit uit.

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team dermatologie