Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Wat is PDS?

Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) is een chronische darmaandoening die voorkomt bij ongeveer 15% van de bevolking. Vrouwen hebben vaker PDS dan mannen en we zien dat symptomen meestal starten op jonge leeftijd, bij tieners en twintigers.

Wat zijn de symptomen?

Alle patiënten met PDS hebben last van:

  • buikpijn
  • problemen met stoelgang:
    - frequentie (vaker of minder vaak)
    - consistentie (harder of zachter)

De stoelgang is echter niet altijd afwijkend: periodes van normale stoelgang kunnen afwisselen met afwijkende stoelgang. Vaak zien we ook dat de buikpijn samenhangt met stoelgang maken: bij sommige mensen neemt de pijn af terwijl deze bij andere net toeneemt.

Symptomen die mogelijks wijzen op een ernstiger onderliggend probleem en waarvoor steeds een arts moet worden geraadpleegd zijn:

  • bloed bij de stoelgang
  • fors gewichtsverlies zonder dat hier moeite voor wordt gedaan
  • start van de klachten na de leeftijd van 50 jaar en koorts.

Wat zijn de oorzaken?

De onderliggende oorzaak van PDS is nog steeds niet helemaal gekend, maar bij veel mensen beginnen de klachten na een darminfectie of na een traumatische gebeurtenis.

Over de jaren heen zijn er verschillende mechanismen naar boven gekomen die mogelijk een rol spelen in het ontstaan van klachten. We weten dat het niet één mechanisme is dat klachten veroorzaakt, maar de combinatie van verschillende bij elkaar.

Enkele voorbeelden:

  • overgevoeligheid van de darmen
  • veranderingen in de darmflora (bacteriën)
  • veranderingen in de bewegingen van de darm
  • veranderingen in de samenwerking tussen darmen en hersenen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Aangezien de oorzaak van PDS nog niet volledig gekend is, is er ook geen test die we kunnen gebruiken om de diagnose te stellen. Een diagnose van PDS wordt dan ook gemaakt op basis van de klachten van de patiënt in combinatie met enkele onderzoeken om andere ziektes uit te sluiten.

Mogelijke onderzoeken zijn bijvoorbeeld:

  • een bloedname
  • een stoelgangsstaal
  • (soms- endoscopisch onderzoek

Uw arts zal steeds op basis van uw verhaal beslissen welke testen bij u nodig zijn.

Hoe wordt PDS behandeld?

Ook de behandeling van PDS is moeilijk, aangezien er geen duidelijke oorzaak is die we gericht kunnen aanpakken. Behandeling berust dan ook meestal op het verlichten van symptomen, maar het kan soms even zoeken zijn totdat we de meest geschikte behandeling voor uw situatie vinden.

We benaderen de behandeling vanuit vier oogpunten:

  1. Aanpassingen in de levensstijl, voldoende beweging en een goede toilethygiëne.
  2. Aangepast dieet in samenspraak met een diëtist (aangezien veel patiënten een duidelijke relatie tussen voeding en klachten ondervinden).
  3. Aandacht voor uw gemoedstoestand. Stress kan de symptomen verergeren en de ziekte zelf kan een grote invloed hebben op uw levenskwaliteit.
  4. Medicatie. Deze kan zich focussen op de diarree, constipatie of pijn. Uw arts zal samen met u bekijken welke medicatie het best geschikt is voor uw situatie.

Voor meer informatie kan u terecht op IBS Belgium. Naast uitgebreidere informatie over de ziekte kan u hier ook terecht voor informatie over onze lopende wetenschappelijke studies en ontkrachten we enkele mythes over PDS.

Laatst aangepast: 12 augustus 2019
Auteur(s): Team gastro-enterologie en hepatologie