Preconceptiespreekuur

Wil je graag aan kinderen beginnen? Dan kan je vooraf (samen met je partner) een afspraak maken op het preconceptiespreekuur van het UZA. Hier geeft de gynaecoloog je persoonlijk advies voor een gezonde, toekomstige zwangerschap.

Waarvoor dient een preconceptiespreekuur?

Het preconceptiespreekuur heeft als doel jou en je partner zo goed mogelijk voor te bereiden op een toekomstige zwangerschap. We maken een balans op van je gezondheid en levensstijl (voeding, beweging, ontspanning…) en geven gericht advies die jouw gezondheid en die van je kind (ook op lange termijn) ten goede komt.

Van sommige complicaties die in een zwangerschap kunnen optreden, zijn namelijk al tekens zichtbaar voor je zwanger wordt. Ook je levensstijl (voeding, beweging, ontspanning) speelt een belangrijke rol tijdens de zwangerschap én in de gezondheid van het kind in zijn verdere leven.

Hoe verloopt een preconceptiespreekuur?

Voor, tijdens en na

Hoe bereid ik me voor op een preconceptie spreekuur?

De arts stuurt je 2 vragenlijsten rond gezondheid en levensstijl door. Vul deze, liefst samen met je partner, in en bezorg deze nog voor je afspraak aan de arts zodat hij/zij deze al kan doornemen. Op het spreekuur overlopen we samen de lijst en geven we gericht advies.

Hoe verloopt het preconceptiespreekuur?

De arts maakt samen met jou een balans op van je gezondheid:

  • We kijken naar chronische ziekten en hun invloed.
     
  • We overlopen je medicatie en passen deze eventueel aan.
     
  • We nemen je levensstijl onder de loep en je krijgt adviezen over wat goed gaat en waar verbetering mogelijk is.
     
  • Er gebeurt ook een uitgebreide familiale anamnese: welke ziekten zitten er in de familie en is het nodig hier verder (genetisch) onderzoek naar te doen?
     
  • We voeren een gynaecologisch onderzoek uit. Dit bestaat zowel uit een klinisch onderzoek als vaginale echografie. Als deze onderzoeken nog recent gebeurden bij je eigen gynaecoloog of huisarts en een verslag beschikbaar is, hoeft dit uiteraard niet.
     
  • Aanvullend aan de raadpleging gebeurt een bloedname en urineonderzoek. 
     
  • Afhankelijk van je medische voorgeschiedenis kunnen nog onderzoeken ingepland worden bij andere specialisten.
     

Hoe verloopt de opvolging?

Enkele weken na de eerste raadpleging, plannen we een nieuwe bespreking in. We overlopen samen de resultaten en je krijgt advies op maat rond je toekomstige zwangerschap.

Laatst aangepast: 16 november 2020
Auteur(s): Team gynaecologie