Plasma-, foto-, en cytaferese

Op vraag van andere diensten (bv. hematologie, neurologie en reumatologie/immunologie) voert de dienst nefrologie ook bij niet-niergerelateerde aandoeningen verschillende behandelingen uit, zoals plasma-, foto-, en cytaferese. Onze dienst is namelijk vertrouwd met behandelingen waarbij er met bloed buiten het lichaam wordt gewerkt, aangezien dat ook bij dialyse gebeurt.

Plasmaferese

Op verwijzing van de neuroloog of immunoloog voert de dienst nefrologie (nierziekten) plasmafereses uit. Plasmaferse wordt toegepast wanneer het bloed van de patiënt antistoffen bevat die hemzelf schaden en andere behandelingen niet voldoende helpen.

Hoe werkt plasmaferese?

Bloed bestaat uit plasma en cellen (bloedplaatjes, rode en witte bloedcellen). Bij bepaalde aandoeningen bevat het plasma ziekmakende stoffen die voor klachten zorgen.

Tijdens plasmaferese wordt het bloed gescheiden in plasma en cellen, waarna het plasma met daarin de ziekmakende stoffen wordt afgenomen en vervangen door donorplasma of een andere vloeistof.

Cytaferese

Bij een stamceltransplantatie wordt ons regelmatig gevraagd een cytaferesebehandeling uit te voeren. Hierbij worden bepaalde stamcellen uit uw bloed gehaald. De gezonde stamcellen worden later door de hematologen via de bloedbaan (weer) in het lichaam gebracht met een infuus. Die voegen zich bij het beenmerg en ‘herkoloniseren’ dat.

Fotoferese

Als na cytaferese de toegediende stamcellen een afweerreactie veroorzaken tegen bepaalde organen, krijgt de patiënt een fotoferesebehandeling. Hierbij wordt een bepaald type witte bloedcellen afgenomen, die behandeld worden met licht en later terug aan de patiënt worden gegeven.

Laatst aangepast: 27 augustus 2020
Auteur(s): Team nierziekten