Peritoneale dialyse bij kinderen

Wat is peritoneale dialyse?

Peritoneale dialyse (PD) of buikvliesspoeling is de standaardbehandeling om de nierfunctie te vervangen bij kinderen jonger dan 2 jaar.  Maar ook bij ‘oudere’ kinderen wordt vaak gekozen voor een buikvliesdialyse in afwachting van een nieuwe nier. Hét grote voordeel? Dit gebeurt ’s nachts thuis terwijl uw kind slaapt.

Praktisch

  • De verpleegkundig specialist kindernefrologie bereidt uw kind voor op de dialyse met het boekje ‘Bert de Beer heeft een zieke nier’
  • Tijdens een korte ingreep onder volledige narcose krijgt uw kind een dialysecatheter in de buik. Via deze catheter wordt een steriele vloeistof, het dialysaat, in de buikholte gebracht.
  • Thuis wordt uw kind elke avond aan het dialysetoestel aangesloten. Het toestel zorgt ervoor dat de dialysevloeistof meerdere keren per nacht ververst wordt. Door het contact van de vloeistof met het buikvlies worden de afvalstoffen van de voeding verwijderd via de dialyse.
  • Overdag kan uw kind normaal functioneren: naar school gaan, sporten en spelen.  Uw kind mag alles doen, behalve zwemmen. Uw kind krijgt ter bescherming een verband op de plaats waar de catheter uit de buik komt. Aan de ouders wordt aangeleerd hoe ze dit verband wekelijks kunnen vernieuwen.
  • Tijdens een opname van 1 week op de kinderafdeling leert de verpleegkundig specialist kindernefrologie u de techniek van de peritoneaal dialyse aan. Vlak voor het ontslag komt de verpleegkundige kindernefrologie op huisbezoek om de praktische regelingen samen met u te bekijken.
  • Na start buikdialyse komt u 1 keer per maand met uw kind op controle.

 

Laatst aangepast: 08 maart 2018
Auteur(s): Team nierziekten kinderen