Peniele duplex

Met dit onderzoek bekijkt de arts de stroomsnelheid van het bloed in de slagaders van de penis en de diameter van de slagaders en zwellichamen.

Hoe gebeurt een peniele duplex?

Een deel van het onderzoek vindt plaats terwijl u een erectie heeft. Dit is nodig om de verschillen te meten terwijl de penis in slappe en in stijve toestand is.

U neemt plaats op de onderzoekstafel en ontdoet zich van uw onderkledij. De uroloog spuit met een kleine, dunne naald een stof in een zwellichaam van de penis. Door de dunne naald ervaren de meeste mannen deze injectie niet als pijnlijk. De ingespoten stof zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden, waardoor de penis kan zwellen en u een erectie kunt krijgen. De uroloog start dan met de eerste meting.

Tijdens de erectie herhaalt de uroloog de metingen. De erectie zal gemiddeld 1 tot 2 uur aanhouden. Dit is zelden pijnlijk. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Wat gebeurt er na een peniele duplex?

De erectie zal 1 tot 2 uur aanhouden. Heel soms is dit pijnlijk. Heel zelden komt het voor dat de erectie langer dan 4 uur duurt. Probeer eerst de zwelling te koelen (koude douche) en/of te wandelen. Dit kan ervoor zorgen dat de erectie afneemt. Mocht de erectie toch aanhouden, neem dan contact op met de dienst urologie of spoedgevallen.

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team urologie