Parasomnieën bij kinderen

Parasomnieën zijn slaapstoornissen met abnormale gedragingen tijdens de slaap of tijdens de overgang van wakker naar slaap. Meestal resulteren de parasomnieën niet in slapeloosheid of in overdreven slaperigheid overdag.

Nachtmerries

Nachtmerries zijn beangstigende dromen tijdens de REM-slaap die vaak resulteren in ontwaken. Omdat ze optreden tijdens de REM-slaap komen ze meer voor in de tweede helft van de nacht. Ongeveer 10 tot 50% van de kinderen tussen 3 en 5 jaar hebben voldoende nachtmerries om de slaap van de ouders te verstoren. Ongeveer 75% van de kinderen kan zich ten minste 1 nachtmerrie herinneren.

Een slaaponderzoek kan aangewezen zijn omdat nachtmerries en parasomnieën in het algemeen gelinkt zijn aan snurken en adempauzes tijdens de slaap.

Nachtelijke paniekaanvallen (pavor nocturnus)

Bij nachtelijke paniekaanvallen (pavor nocturnus) ontwaakt uw kind intens angstig uit een diepe slaap. Het is niet aanspreekbaar, lijkt in de war, en zal zich ’s morgens – in tegenstelling tot bij nachtmerries – meestal niets herinneren. Pavor nocturnus komt voor bij ongeveer 3% van alle kinderen en is verdwijnt meestal bij het ouder worden.

Slaapwandelen

Slaapwandelen komt ook voor tijdens de diepe slaap, meestal tijdens het eerste derde deel van de nacht. Het komt voor bij 1 tot 15% van de kinderen. De piekleeftijd valt tussen 4 en 8 jaar, en stopt meestal na de leeftijd van 10 jaar. De enige behandeling bestaat uit preventieve maatregelen zodat uw kind zich ’s nachts niet kan verwonden.

Laatst aangepast: 14 december 2021