Osteoporose

Osteoporose of botontkalking is een toestand van verhoogd breukrisico door een verzwakking van het bot. De aandoening kan zowel mannen als vrouwen treffen.

Oorzaken van osteoporose

Er zijn meerdere oorzaken die aan de basis kunnen liggen van osteoporose. De bekendste factoren zijn de vroegtijdige menopauze, ontstekingsreuma, stoornissen in de stofwisseling en gebruik van cortisone. Ook factoren in levensstijl zoals alcohol en nicotinegebruik, gebrek aan beweging en calciumarme voeding kunnen deze ziekte veroorzaken.

Symptomen van osteoporose

Osteoporose is een aandoening zonder symptomen tenzij zich breuken voordoen.

Onderzoeken van osteoporose

De reumatoloog luistert in de eerste plaats naar uw verhaal en onderzoekt de gewrichten. Daarnaast wordt er een bloedonderzoek gedaan en kunnen er röntgenfoto’s of andere beelden gemaakt worden om tot een juiste diagnose te komen. Ook een botdichtheidsmeting die de botmassa meet is één van de parameters die de botsterkte bepalen. Op basis van de aanwezige risicofactoren maakt de reumatoloog een inschatting van het breukrisico.

Behandeling van osteoporose

U kunt het breukrisco verminderen als u uw levensstijl aanpast:

  • voldoende lichaamsbeweging
  • calciumrijke voeding
  • stoppen met roken
  • minder dan 3 alcoholische drankjes per dag
  • opletten met kalmeer- en slaapmiddelen

Correctie van eventuele stofwisselingsstoornissen of vitamine D-tekort is belangrijk, net zoals valpreventieve maatregelen. Er bestaan goede geneesmiddelen die het breukrisico verminderen op voorwaarde dat u ze correct en regelmatig inneemt. De reumatoloog kan hierbij gepast advies geven.

Laatst aangepast: 18 november 2021