NKO-problemen bij kinderen met mucoviscidose

Mucoviscidose (cystische fibrose/CF of taaislijmziekte) is een ernstige, erfelijke aandoening van de slijmkanalen in het hele lichaam. Hierdoor wordt het slijm in de neus, longen, het maagdarmkanaal, de lever en de alvleesklier abnormaal taai.

Kinderen met mucoviscidose hebben een grote kans op chronische ontsteking van de sinussen (neusbijholten) en het ontwikkelen van neuspoliepen. Hierbij kunnen klachten optreden van een verstopte neus en/of neusloop, hoofdpijn, verminderde geur.

Wat zijn de oorzaken van neusklachten bij mucoviscidose?

De neus en sinussen maken continu slijm aan. Bij kinderen met mucoviscidose zijn de slijmen abnormaal taai en kleverig. Hierdoor kunnen er gemakkelijk bacteriën groeien, die kunnen zorgen voor blijvende ontsteking van de neus en sinussen. Door aanhoudende ontsteking kunnen ook neuspoliepen ontstaan.

Hoe verloopt de opvolging?

Het multidisciplinair team van het mucocentrum verzorgt en begeleidt patiënten met mucoviscidose. In het kader van deze multidisciplinaire opvolging vindt er op regelmatige basis een controle plaats op de dienst Neus-, Keel- en oorziekten. Hier worden klachten en problemen van de neus en sinussen gecontroleerd en behandelmogelijkheden besproken. 

Laatst aangepast: 05 januari 2022