Narcolepsie

Narcolepsie is een slaap-waakstoornis. Het kenmerkende symptoom van mensen met narcolepsie is slaperigheid en onbedwingbare slaapaanvallen overdag. Ook wanneer patiënten voldoende nachtrust hebben gekregen, hebben zij dagelijks last van slaapaanvallen. Daarnaast heeft ongeveer 60-70% van de patiënten heeft ook kataplexie. Dit zijn korte spierverslappingen die worden uitgelokt door bepaalde emoties zoals hard lachen, woede, een plotselinge ontmoeting of tijdens sport. Meestal zijn het de nek, gezicht en beenspieren die verslappen. Een aanval van kataplexie duurt maar enkele seconden, hooguit enkele tientallen seconden.

Wat is de oorzaak van narcolepsie?

Narcolepsie wordt in verband gebracht met een beschadiging aan de hypothalamus (onderdeel van de hersenen). Hierdoor wordt er minder hypocretine of orexine (soort eiwit) gemaakt. Bij een grote groep, zo niet bij alle, mensen met narcolepsie is dit verminderd aanwezig.

Waaruit bestaat de behandeling voor narcolepsie?

De behandeling van narcolepsie bestaat uit medicijnen die de arts voorschrijft, in functie van de aanwezige klachten. Daarnaast kunt u best regelmatig dutjes inlassen, waar en wanneer mogelijk. Nachtwerk en monotone jobs zijn af te raden, en algemene slaaphygiënische maatregelen zijn zeker zinvol.

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team slaapcentrum