Naar huis met een suprapubische blaassonde

Wat is een blaassonde? 

Een blaassonde (blaaskatheter) is een dun buisje dat tot in de blaas wordt gebracht waardoor urine kan afvloeien. Om de blaassonde ter plaatse te houden, wordt er een ballon opgeblazen in de blaas met 10 ml water. Aan het uiteinde van de sonde wordt een zakje bevestigd om de urine in op te vangen.

Hygiëne

Thuis wisselt u het verband best 2 tot 3 keer per week. Dit is afhankelijk van patiënt tot patiënt. Een reiniging van de insteekopening is voldoende. Wanneer er pus uit de insteekopening komt, dient men de insteekopening te ontsmetten.

We bevelen aan om een kompres gedeeltelijk in twee te knippen en dit rond de katheter te leggen. Leg hierboven nog een kompres, waarna u alles bevestigt met een goed klevend verband. Maak uw katheter nog extra vast op de buikwand met tape, zo vermijdt u dat de katheter per ongeluk loskomt.

Verwisselen van de katheter

Hoe wordt de urine opgevangen?

  • Het beenzakje: een opvangzakje dat op het bovenbeen of onderbeen kan bevestigd worden. Een beenzakje maakt u best om de 4 uur leeg of wanneer het zakje voor 2/3 gevuld is.
  • De nachtzak:s nachts koppelt u een nachtzak aan de dagzak. Deze heeft een groter volume waardoor u niet hoeft op te staan.

Wanneer moet je de been- en nachtzak vervangen? 

Wij raden aan om been- en nachtzak om de 7 dagen te vervangen om infecties te vermijden.

Welke ongemakken kunnen er optreden? 

  • Blaaskrampen: pijnlijke samentrekkingen van de blaas die het gevoel geven dat u voortdurend moet plassen. Dit kan gepaard gaan met urineverlies naast de sonde.
  • Urineweginfectie: door de aanwezigheid van de sonde in de urineweg wordt het voor bacteriën gemakkelijker om op te stijgen naar de blaas. Bovendien zorgt de aanwezigheid van vreemd materiaal in de blaas voor een verhoogde kans op infectie. Dit wordt enkel behandeld bij koorts (> 38°C) en/ of rillingen of andere ernstige klachten (bv. algemene malaise en pijn in de onderbuik). 
  • Verstopping van de sonde: urine met bloedklonters of vlokken kunnen de sonde laten verstoppen. Neem contact om met de dienst urologie, huisarts of spoedgevallen om de sonde door te spoelen.
  • Verlies van de sonde: wanneer de sonde uitvalt of wanneer men deze per ongeluk uit trekt, neemt u contact op met de dienst urologie. Het kan nodig zijn om terug een nieuwe sonde te plaatsen.

Algemene tips

  • Uw blaassonde en beenzak vormen samen een gesloten drainagesysteem. Ontkoppelen mag enkel wanneer u de beenzak wil vervangen door een schone beenzak: 1x/7dagen.
  • Hou beenzak en nachtzak altijd lager dan het niveau van de blaas om terugvloed te voorkomen.
  • Zorg voor een goede hygiëne, drink voldoende. Zorg voor een zachte stoelgang.
  • Wees alert voor de kleur en geur van uw urine. Contacteer uw huisarts of uroloog wanneer u meer dan 38°C temperatuur hebt of wanneer u pijn in de nierstreek hebt.
Laatst aangepast: 02 maart 2018
Auteur(s): Team urologie