Na de bevalling

Na de bevalling staat het team van vroedvrouwen in voor een vlot herstel. Ons team begeleidt u en uw partner ook bij de verzorging van uw baby. Bij gezondheidsproblemen lichten zij onmiddellijk uw gynaecoloog of kinderarts in.

Informatie

De verzorging na de bevalling bestaat voornamelijk uit informatie bieden aan u en uw partner, zodat u met een gerust hart met uw baby naar huis gaat. Dit doen we volgens de richtlijnen in het “Baby and Mother Friendly Hospital-label” van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO). We helpen u ook bij de opstart van borstvoeding.

Huid-op-huidcontact

Na de bevalling zorgen de verpleegkundigen van de kraamafdeling ervoor dat u en uw baby in alle rust samen kunnen genieten van dit unieke moment. Zo wordt de baby meteen na de geboorte op de buik van mama gelegd voor het eerste huid-op-huidcontact. Dit gebeurt altijd, behalve wanneer een kinderarts uw baby om medische redenen moet onderzoeken.

Huidcontact zorgt voor een goede start en de eerste binding na de geboorte. Het eerste huidcontact gebeurt in de verloskamer, maar wordt in alle rust verdergezet op de kamer. 

Altijd samen

Om de binding te stimuleren na de bevalling laten we de ouders zoveel mogelijk bij hun kindje. Dat past binnen onze visie van Family Centered Care. Baby en moeder worden op één kamer verzorgd, zodat onnodige scheiding niet hoeft. De partner kan blijven overnachten dankzij de rooming-in faciliteiten. Ook hechten we veel belang aan borstvoeding. Samen geven we de beste start aan uw gezin. De eerste dagen na uw bevalling bepaalt vooral uw baby uw ritme. Ook wij passen ons werkschema zo veel mogelijk aan u aan. 

Verzorging en medische controle na de geboorte

Baby’s worden niet onmiddellijk na de geboorte gewassen, omdat dit afkoeling en een verhoogde kans op infecties kan veroorzaken. Het wegen, meten en aankleden van uw baby gebeurt na de eerste voeding en na de periode van huidcontact. 

De neonatologen volgen nauwgezet de gezondheid van uw baby op: op de dag van de bevalling en op de dag dat u naar huis gaat, onderzoeken ze het kind grondig. 

De kinderarts onderzoekt uw baby binnen 24 uur na de bevalling en nogmaals voor uw vertrek. U krijgt de resultaten mee naar huis: zo hebt u bij een bezoek aan uw huisarts of kinderarts alle gegevens bij de hand.

Opvang en begeleiding

Op de materniteit van het UZA besteden we extra aandacht aan:

  • opvang en begeleiding van psychosociale problemen na de geboorte
  • opvang van babyblues
  • opvang en preventie van post-partumdepressie

Aan onze dienst zijn een psychologe en een arts verbonden, gespecialiseerd in ‘psychosomatische’ problemen. Aarzel niet hen te vragen als u zich onzeker of depressief voelt.

Laatst aangepast: 18 september 2023
Auteur(s): Team verloskunde