Myomen zijn goedaardige bolvormige gezwellen of knobbels, die uit spier- en steunweefsel van de baarmoeder bestaan. Ze bevinden zich meestal in de baarmoederholte of -spier, maar kunnen uitzonderlijk ook elders in het lichaam voorkomen en bijvoorbeeld naar de buikholte uitpuilen. Andere namen voor een myoom zijn: vleesboom, fibroom, leiomyoom, fibromyoom.
Myomen zijn perfect goedaardige aandoeningen. Ze worden nooit kwaadaardig. Tussen 20 en 40% van de vrouwen boven de 35 jaar heeft een myoom.
In de meeste gevallen veroorzaken myomen geen klachten. Indien een myoom wel klachten veroorzaakt, gaat het om:
Erfelijkheid speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van myomen. Ze komen dan ook vaak binnen één familie voor.
Een inwendig onderzoek kan een myoom doen vermoeden, maar de diagnose kan pas bevestigd worden met een gynaecologische echografie.
Als myomen klachten veroorzaken, is een behandeling aangeraden. De behandeling kan bestaan uit medicatie, heelkunde en embolisatie.
Myomen hebben oestrogeen (vrouwelijk hormoon) nodig om te kunnen groeien. Door met medicatie de oestrogeenproductie te verminderen, zullen de myomen minder groeien en zelfs een beetje kleiner worden:
Bij embolisatie zoekt de arts de bloedvaten op die het myoom voeden (via een katheter in de liesslagader), om ze vervolgens dicht te maken met kleine partikels. Door de bloedvaten af te sluiten, zullen de myomen krimpen terwijl de baarmoeder zelf intact blijft.
Binnen de heelkunde zijn er veel verschillende benaderingen om een myoom te opereren:
In het UZA kunnen we bij myomen ook een hele speciale behandeling toepassen, namelijk de MyoSure-behandeling. Hierbij brengt de gynaecoloog een kleine kijkbuis, de zogenaamde hysteroscoop, via de vagina in de baarmoeder. Eerst wordt de baarmoeder bekeken en vervolgens wordt er via de kijkbuis een extern instrumentje (MyoSure) in de baarmoeder gebracht. De MyoSure zal op een zeer fijne manier de vleesboom in stukjes snijden en direct opzuigen zodat alle weefsel verwijderd wordt.
Deze behandeling kan zowel onder plaatselijke als onder volledige verdoving worden uitgevoerd. Veelal doen we de ingreep in een dagopname zodat u na enkele uren al weer thuis bent. De ingreep duurt gemiddeld tien minuten. Na de ingreep kunt u last hebben van een licht menstruatiegevoel, soms wat krampen en wat misselijkheid.
De MyoSure-behandeling is vooral geschikt voor vrouwen die last hebben van hevig menstrueel verlies of poliepen hebben. Voorwaarde is dat u niet zwanger bent, geen last hebt van bekkeninfecties of andere afwijkingen aan de baarmoederhals die de procedure bemoeilijken.