MOGAD (MOG antibody associated disease of MOG antistof geassocieerde ziekte) is een recent ontdekte zeldzame neuro-inflammatoire ziekte die ontstekingen in de oogzenuwen, maar soms ook in de hersenen, hersenstam en het ruggenmerg veroorzaakt. Zowel kinderen als volwassenen kunnen MOGAD ontwikkelen.
MOGAD is een zeldzame auto-immuun ziekte waarbij het afweersysteem zich foutief richt tegen het lichaamseigen eiwit Myeline Oligodendrocyt Glycoproteine (MOG). Het MOG-eiwit maakt deel uit van de myeline beschermlaag rond de zenuwen in het centraal zenuwstelsel. De exacte functie van het eiwit is onbekend.
We kunnen MOG-antistoffen terugvinden in het bloed (en soms in het hersenvocht) bij patiënten met volgende aandoeningen:
Minder vaak wordt gezien:
De MOG-antistoffen - en daarmee ook de klachten - kunnen in de loop van de tijd spontaan verminderen of verdwijnen. Vroeg in het ziekteproces of tijdens periodes van remissie, zijn de antistoffen vaak niet terug te vinden in het bloed. Wanneer de MOG-antistoffen aanwezig blijven in het bloed is er een hoger risico op opflakkeringen van de ziekte dan wanneer ze verdwijnen.
Voor de diagnose, behandeling en opvolging van MOGAD kom je in het UZA terecht bij een multidisciplinair team, gecoördineerd door dr. Barbara Willekens (neuroloog). Deze teamleden werken soms op de achtergrond samen en hebben een wekelijkse team vergadering.
Er worden verschillende onderzoeken uitgevoerd om MOGAD vast te stellen.
De kennis over de behandelingen is momenteel vooral gebaseerd op gegevens uit registers en meningen van experten.
Over MOGAD is nog veel onbekend. Het UZA doet wetenschappelijk onderzoek naar MOGAD om het ziektebeeld nog beter te begrijpen en patiënten beter te kunnen helpen. Zo dragen we bij aan MS Base, een register waarin gegevens van patiënten met MOGAD verzameld worden. Dr. B. Willekens is lid van het subcomité MOGAD van MS Base.
Wens je het onderzoek naar MOGAD in het UZA te ondersteunen? Neem gerust contact op met de UZA foundation.
Bij vragen kan je steeds contact opnemen via mail: mog [at] uza [dot] be
Je kan bij ons terecht op de consultatie voor diagnose en opvolging en we zijn beschikbaar voor een 2e opinie.
Jaarlijks organiseren we een patiënteninformatiedag voor mensen met MOGAD en hun familie. Houd hiervoor de UZA Facebook pagina in de gaten.