Metacholine provocatietest

Dit is een onderzoek om een verhoogde prikkelbaarheid van de luchtwegen vast te stellen. Hierbij gebruiken we metacholine, een prikkelende, maar onschadelijke stof, waarmee de gevoeligheid van de luchtwegen gemeten wordt. Aan de hand van de meetresultaten wordt vastgesteld of astmatische klachten (hoesten en benauwdheid) kunnen worden opgewekt.

Hoe bereid ik me voor?

  • U hoeft niet nuchter te zijn.
  • Het is mogelijk dat u bepaalde medicatie moet onderbreken. De arts bespreekt met u hoe lang op voorhand u uw longmedicatie moet stoppen.
  • Let op uw voeding: de dag van het onderzoek vooraf a.u.b. geen koffie, thee, cola, chocolade gebruiken.
  • Verwittig uw arts als u kort voor het onderzoek een verkoudheid of bronchitis hebt. Het onderzoek zal dan meestal uitgesteld moeten worden.

Alle voorbereidende info krijg u mee tijdens een voorafgaande consultatie. Dit onderzoek wordt bij ons uitsluitend uitgevoerd op aanvraag van een long- of kinderarts uit het UZA.

Hoe verloopt de metacholineprovocatietest?

Tijdens dit onderzoek voeren we herhaalde spirometrie toe voor en na het inhaleren van verschillende nevels metacholine.

Als er een reactie van de luchtwegen optreedt, krijgt u luchtwegverwijdende medicatie. Het onderzoek wordt beëindigd als de longfunctie weer normaal is. Het onderzoek kan belastend zijn door het vele blazen. Het totale onderzoek kan één uur in beslag nemen.

Laatst aangepast: 19 juli 2023
Auteur(s): Team longziekten