Meningeoom

Wat is een meningeoom?

Een meningeoom is een gezwel of tumor vanuit het hersenvlies. Een meningeoom kan overal voorkomen waar hersenvlies aanwezig is (hoofd & wervelkanaal). Het is meestal een goedaardige tumor die zelden kwaadaardig wordt.

Een meningeoom wordt meestal op middelbare leeftijd bij vrouwen ontdekt, maar kan op iedere leeftijd en ook bij mannen voorkomen. Het is een traag groeiend gezwel waardoor de klachten ook langzaam ontstaan. Vaak wordt het meningeoom pas ontdekt als het al groter is. 

Wat zijn de symptomen (klachten) van een meningeoom? 

Door de druk op de hersenen ontstaat hoofdpijn en soms ook misselijkheid en braken. Afhankelijk van de plaats waar het meningeoom zich bevindt, kunnen ook andere klachten ontstaan die in relatie staan met dat deel van de hersenen of het ruggenmerg.

Hoe wordt de diagnose van een meningeoom gesteld?

De diagnose van een meningeoom wordt meestal met een CT-scan of MRI-onderzoek gesteld.

Hoe verloopt de behandeling van een meningeoom?

Het gezwel wordt weggenomen met een chirurgische operatie, soms met bestraling. Soms wordt vooraf een embolisatie van het meningeoom uitgevoerd om de bloedtoevoer naar het gezwel af te sluiten. Dat wordt de meningeoomembolisatie genoemd. De tumor zelf wordt hiermee dus niet weggenomen.

Deze informatie werd laatst aangepast op donderdag 09 Mei 2019 - 15:05
Auteur(s): Team