MammaPrint

MammaPrint is een genetische test die het risico op uitzaaiingen bij borstkanker in kaart brengt. De test geeft u nuttige informatie over de meest geschikte behandeling voor uw borstkanker en kan u een zware chemotherapie besparen. In erkende borstkankerklinieken, waaronder die van het UZA, gaat vanaf 1 juli 2019 een proefproject van start. De anders dure MammaPrint wordt tijdens deze proefperiode volledig terugbetaald.

Wat zijn de voordelen van MammaPrint?

Heel wat vrouwen met borstkanker krijgen vandaag na het verwijderen van de tumor nog chemotherapie om uitzaaiingen tegen te gaan. Chemo zorgt vaak voor zware bijwerkingen, zoals vermoeidheid, haaruitval of misselijkheid. Uit Europees onderzoek blijkt nu dat een zware chemokuur niet altijd nodig is. Door met deze genetische test de kans op uitzaaiingen in kaart te brengen, zouden in België jaarlijks zo'n 1.500 à 1.600 borstkankerpatiënten van een zware chemobehandeling bespaard kunnen blijven.

Hoe werkt MammaPrint?

Tijdens de borstoperatie of –punctie neemt de arts tumorweefsel weg. Vervolgens worden 70 genen binnen het DNA van de tumor in kaart gebracht die ‘verantwoordelijk’ zijn voor het wel of niet uitzaaien van de tumor. Als er een verhoogd risico op uitzaaiing wordt vastgesteld, volgt er vaak een behandeling met chemotherapie. Is dat risico er niet, dan hoeft u geen chemotherapie te ondergaan. In beide gevallen bespreekt uw arts uw behandelplan samen met u.

Kom ik in aanmerking voor de test?

De MammaPrint wordt enkel uitgevoerd bij de hormoongevoelige vorm van borstkanker. Uw behandelend arts bespreekt met u de mogelijkheden.

Laatst aangepast: 12 juli 2019
Auteur(s): Team borstkliniek

Volg route 105 (oncologisch dagziekenhuis en consultaties)